Pokuta 313 milionů pro benzínky neplatí, řekl soud

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
16. 9. 2010 16:27
Soud zrušil pokutu za kartel, který zdražil benzín o korunu.
Od května do listopadu platili řidiči o korunu za litr benzinu víc. Úřad to dal benzinkám pokutu, soud ji ale zrušil. Ilustrační foto.
Od května do listopadu platili řidiči o korunu za litr benzinu víc. Úřad to dal benzinkám pokutu, soud ji ale zrušil. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Šest firem obchodujících s pohonnými hmotami nemusí platit 313 milionů korun. Obří pokutu pro Agip, ConocoPhillips, Aral, OMV, Shell a Benzinu ve čtvrtek zrušil brněnský krajský soud.

Antimonopolní úřad firmám tuto pokutu uložil za údajnou kartelovou dohodu v roce 2001, kdy všechny značky naráz zdražily benzín o korunu a od května do listopadu jej pak na této cenové hladině držely, i když ve světě cena pohonných hmot ve stejném období klesala.

Benzinové společnosti se ale bránily, že úprava cen v reakci na konkurenci je běžným krokem.

Brněnský soud už rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v roce 2006 zrušil, pak se jím tři roky zabýval Nejvyšší správní soud. Ten případ vrátil krajskému soudu k opětovnému projednání

Nyní bude o případu znovu rozhodovat Antimonopolní úřad. Mimo jiné se bude také zabývat problémem, zda může za údajnou kartelovou dohodu pokutovat nástupce původní firmy - dvě společnosti totiž v průběhu let změnily majitele.

 

Právě se děje

Další zprávy