Pokus číslo 2. Orco předloží plán na svoji záchranu

Radek Pecák Radek Pecák
8. 2. 2010 9:45
Orco se nevzdává. Soudu představí nový plán na svoji záchranu
Vizualizace projektu Bubny společnosti Orco Group
Vizualizace projektu Bubny společnosti Orco Group | Foto: Orco group

Praha - Ještě tento týden hodlá developerská společnost Orco Property Group předložit pařížskému obchodnímu soudu nový plán na svou záchranu. Tvrdí to podle dnešního vydání deníku E15 Alexis Juan, bývalý generální ředitel Komerční banky, který má nyní jako nezávislý člen představenstva Orka záchranu firmy na starost.

Orco se od března 2009 nachází v režimu soudní ochrany před věřiteli.

"Soud bude znovu posuzovat situaci a my budeme chtít vystoupit z režimu ochrany před věřiteli," řekl deníku Juan.

Společnosti se prý podařilo dohodnout se všemi 33 financujícími bankami na odkladu splácení úvěrů a soudu navrhne i řešení problému s dluhopisy splatnými v letech 2010 až 2014.

Firma na ně nemá peníze, ale ani po dlouhých jednáních nepřistoupili jejich držitelé na výměnu dluhopisů za akcie. "Splácet úroky firma samozřejmě bude dál, ale jistinu uhradí ve splátkovém kalendáři. První rok jedno procento, druhý až šestý ročně pět procent, deset procent v sedmém roce, 20 v osmém, 25 v devátém a deset v posledním. Celkově až 553 milionů eur včetně kapitalizovaných úroků. V průběhu té doby bude firma schopna implementovat restrukturalizační plán," uvedl Juan.

Orco má nový byznysplán

Nový byznysplán Orka se skládá ze čtyř klíčových oblastí. Za prvé hodlá rozprodat majetek neprodukující zisk a dále své aktivity zkoncentruje do Prahy, Berlína, Varšavy a Budapešti. Třetím pilířem pro nový úspěch má být stavba nových projektů pouze na pozemcích, které již Orco vlastní, a čtvrtým koncentrace na hlavní byznys. Tím je developement a investice do nemovitostí.

"Projekty je také třeba restrukturalizovat, to znamená najít partnery. To se týká i výstavby v pražských Bubnech, které jsou pro Orco strategickým projektem," dodal Juan. Bude rovněž nutné skupinu Orco, která v současné době sestává ze 196 firem, reorganizovat a snížit náklady. 

Prodloužená soudní ochrana má skončit  25. března 2010. Podle serveru Patria.cz vzrostl poměr zadlužení Orka z 67 procent v půlce loňského roku na současných 80 procent. Celkové zadlužení společnosti překročilo 1,5 miliardy eur, tedy asi 39 miliard korun.

Orco prohloubilo za devět měsíců roku 2009 ztrátu na 201 milionů eur.

Akcie Orka, které se obchodují na burzách v Praze, Paříži, Budapešti a Varšavě, reagovaly na nejnovější vývoj poklesem. V Budapešti bylo dokonce obchodování na čas pozastaveno. Na pražském trhu akcie ztrácely až osm procent, cena se pohybovala kolem 170 korun za akcii.

 

Právě se děje

Další zprávy