Pokrok aerolinek: kufr ztratí už jen 2 lidem z letadla

Radek Pecák Radek Pecák
30. 3. 2010 15:10
Ztratili vám na letišti kufr? Jste jen jeden z 25 milionů
Foto: Reuters

Brusel - Pokud je v letadle, ve kterém letíte na služební cestu, alespoň 176 lidí, což je běžná kapacita například Boeingu 737 nebo Airbusu A 320, budou pravděpodobně dva z vašich spolucestujících po příletu marně shánět své zavazadlo.

Ze studie společnosti SITA vyplývá, že v loňském roce letecké společnosti celého světa svým cestujícím ztratily 25,025 milionů zavazadel. Protože zároveň přepravily 2 miliardy a 200 milionů cestujících, dá se jednoduchou matematikou dojít k závěru, že o svůj kufr přišel každý 88. cestující.

SITA přesto konstatuje, že jde v porovnání s rokem 2008 o významné snížení počtu ztracených zavazadel. Meziroční pokles činí skoro 24 procent. Díky tomu letecké společnosti ušetřily 460 milionů dolarů, které by musely na odškodném vyplatit cestujícím.

Svůj kufr už nevidělo 850 000 cestujících

Francesco Violante, generální ředitel společnosti SITA k výsledkům řekl, že snížení počtu ztracených zavazadel je vítanou zprávou jak pro cestující, tak i pro samotné letecké společnosti. "Snížení může být v některých případech připisováno sníženému počtu cestujících, ale 4 % pokles počtu cestujících v roce 2009 je stále mnohem nižší než 23,8 % pokles počtu ztracených zavazadel v tomtéž roce," uvedl.

Na zmenšení počtu ztracených kufrů se tak nejspíše podílelo zlepšení systému manipulace se zavazadly a změny v systému odbavovaní.

Podle studie je drtivá většina ztracených zavazadel nalezena a předána zpět svým majitelům do 48 hodin, ale  850 tisíc kufrů a tašek, tedy 3,4 % z celkového počtu 25,025 milionů, se zpátky ke svým majitelům nevrátilo. Buď si je cestující již nevyzvedli, nebo byla tato zavazadla skutečně ukradena.

Nevyzvednutá zavazadla se v souladu s předpisy každé země skladují šest měsíců a pak jsou buď darována, putují do sběru, nebo jsou zničena. 

Napište nám své špatné zkušenosti s jednáním leteckých společností. Jak se zaměstnanci aerolinek chovali po ztrátě vašeho zavazadla? Po jak dlouhé době a v jakém stavu se vám vrátilo? 

 

Právě se děje

Další zprávy