Pojišťovny:Škody způsobené počasím jsou vyšší jiné zimy

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
10. 12. 2010 17:05
V kalamitě bourala auta, ledovka lámala ruce a nohy a těžký sníh ničil střechy.
Když přestal škody páchat čerstvý sníh, začal škodit ten těžký na střechách.
Když přestal škody páchat čerstvý sníh, začal škodit ten těžký na střechách. | Foto: Daniel Poláček

Praha - Škody za desítky milionů a také o desítky procent vyšší než v jiná zimní období natropila sněhová kalamita z minulého týdne v Česku.

Zjistila to ČTK při anketě mezi největšími pojišťovnami u nás. Škoda nevznikala jen řidičům havarovaných aut, ale i chodcům a po oteplení na počátku tohoto týdne i majitelům domů, když těžký sníh ničil střechy a přístřešky.

Kooperativa jen na vozidlech za poslední dva týdny eviduje škody za téměř 120 milionů Kč, což je o čtvrtinu více než v běžných zimních měsících. Jde většinou o menší škody.

Na majetku zatím spočítala Kooperativa škody za 5 milionů především na střechách a lehčích konstrukcích. V posledních dvou týdnech přibylo i úrazů - lidé jich denně pojišťovně ohlásí okolo pěti set, obvykle to v zimě bývá 400 úrazů za den.

U České pojišťovny zaznamenali nárůst pojistných událostí z autopojištění asi o třetinu, Největší nárůst škod zaznamenala pojišťovna u pádů na neupravených chodnících.

"Těchto škod bylo zatím nahlášeno přes 1200 s průměrnou škodou kolem 9000 Kč. Nejvíce úrazů utrpěli klienti v Praze, dále pak na severní Moravě a v jižních Čechách. Průměrné pojistné plnění v Praze je o něco vyšší díky vyšším náhradám ušlého výdělku," řekl ČTK ředitel komunikace České pojišťovny Jan Hainz.

Škody způsobené sněžením na území celé republiky v posledních dvou týdnech se podle odhadů likvidátorů Generali pohybují v řádech desítek milionů korun. V porovnání s běžnými prosincovými dny může být jejich objem vyšší i o desítky procent. "Aktuální počet hlášení činí asi 500 škod za celkem 25 milionů korun," uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Allianz od konce listopadu eviduje pojistné událostí za 57 milionů korun, které bude vyplácet především motoristům. Proti stejnému období loni to je nárůst o 40 procent. Průměrná škoda činí 45 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy