Pojišťovny odhadují škody na rekordních 610 miliard

Ekonomika Ekonomika
13. 3. 2011 21:29
Zemětřesení v Japonsku bude zřejmě nejdražší katastrofou v moderní historii
Foto: Reuters

Tokio - Zemětřesení v Japonsku přijde pojišťovny až na 35 miliard dolarů, tedy v přepočtu zhruba 610 miliard korun.

Tato suma se téměř vyrovná částce, o kterou pojišťovny v loňském roce připravily všechny katastrofy na světě, napsala agentura Reuters

Podle společnosti AIR Worldwide, která se zabývá dopady přírodních katastrof, by tak bylo z hlediska škod zdaleka nejdražším neštěstím v moderní historii.

Odhady se pohybují mezi 14,5 až 34,6 miliardy dolarů. Nezahrnují přitom potenciální škody, které by mohly napáchat poškozené jaderné elektrárny.

Analytici AIR Worldwide vysvětlují, že škody je obtížné odhadnout kvůli nebývalému rozsahu neštěstí. Otřesy půdy a vlny tsunami zničily tisíce domů. Navíc škody na pojištěném majetku budou pravděpodobně jen zlomkem celkových ztrát.

Agentura Reuters připomíná, že dosud nejvíce vyplatily pojišťovny na odškodném v roce 1994, kdy zasáhlo zemětřesení Kalifornii, a také po hurikánu Katrina, který zdecimoval jihovýchod USA v roce 2005.

Záchranné práce v Japonsku stále běží na plné obrátky. Podle oficiálních údajů si katastrofa vyžádala necelých 1600 mrtvých, jejich počet ale podle odhadů vyšplhá až k deseti tisícům.

 

Právě se děje

Další zprávy