Pojišťovny evidují povodňové škody za stovky milionů

ČTK ČTK
5. 6. 2013 16:05
Zatím jde o menší škody, ty větší teprve přijdou na řadu
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Daniel Poláček

Praha - Pojišťovny mají v souvislosti s povodněmi nahlášeny tisíce škod za celkem stovky milionů korun. Zatím jde o menší škody, ty větší teprve přijdou na řadu. Odhady celkových škod jdou do miliard korun.

Posílené týmy likvidátorů a mobilních techniků jsou již v terénu a vyplácejí klientům první zálohy na pojistná plnění. Do některých oblastí se ale stále nedostanou.

Česká pojišťovna měla v poledne hlášeno 4800 škod za celkem 270 milionů korun. "Do večera však počet hlášení určitě překoná číslovku 6000," říká mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. Drtivá většina případů (4700 za 210 milionů) se zatím týká majetkového pojištění občanů a jde hlavně o zatopené sklepy, garáže, studny, zahradní architekturu, přízemí domů a chat.

"Bohužel však již evidujeme i případy totálně poškozených domácností. Máme hlášeny také první desítky škod z průmyslového a zemědělského pojištění za celkem 54 milionů korun," dodal.

Allianz eviduje už tisícovku pojistných událostí za celkem 160 milionů korun. Pojišťovna podle mluvčího Václava Bálka dnes zahájila prohlídky u klientů v oblastech, kde voda již opadla a je možné zatopené domácnosti a nemovitosti zdokumentovat.

"Tato situace nastala na Jičínsku a Trutnovsku, Chebsku a Karlovarsku a v Jihočeském kraji, kde se mobilní technici Allianz rozjeli do Českých Budějovic, Českého Krumlova, Písku a Tábora. Další míří také do Prahy a středních Čech," podotkl.

Klienti Generali dosud nahlásili přes 600 škod za více než 16 milionů korun. I nadále ale jde především o škody menšího rozsahu. "Ty velké teprve přijdou. Celkem by povodeň mohla mít na svědomí 2000 škod za 200 milionů korun. Lokálně lze letošní velkou vodu přirovnat k povodním z roku 2002," upozornil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Mobilní technici a likvidátoři Generali pracují v kalamitním režimu. Přímo v terénu na místech, kde to situace již umožňuje, pomáhají s registrací škod a nabízejí výplaty záloh na pojistná plnění. Díky přijatým opatřením zlikvidovali během dvou dnů šestinu všech nahlášených škod, poznamenal Cívka.

Ve středu začala vyplácet zálohy na pojistná plnění také Česká podnikatelská pojišťovna. Nejdražší evidovanou škodou je podle ředitele úseku neživotního pojištění Václava Höniga poškození administrativního komplexu Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka v Praze 6. Voda z rozvodněné Vltavy zaplavila objekt do výše dvou metrů a způsobila škody na vnitřním zařízení a počítačovém vybavení. Škoda na majetku se odhaduje v řádech milionů korun.

Letecké záběry zatopených oblastí Česka:

Uniqa ve 13:00 registrovala přes 260 škod za celkem 62 milionů korun. Asi 12 milionů z toho připadá na občanský majetek (domky, domácnosti, sklepy, zahrady), zbytek na firmy. Z korporátního majetku má hlášeny škody z oblasti okolo Botiče (menší hotely, sportovní areál), dále zábavní podnik na Smetanově nábřeží v Praze a další sportovní areál s tenisovými a beachvolejbalovými kurty v Poděbradech.

"Máme rovněž avíza, že budeme mít škody u klientů z řad obcí, ale konkrétní škodní hlášení ještě nedorazilo. Celkově nyní očekáváme stále okolo tisícovky škod s celkovou odhadovanou výší 360 až 400 milionů korun," odhadla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Labe se přelilo přes hráz a zatopilo čtvrť v Ústí:

 

Právě se děje

Další zprávy