Pojďte k nám. Hejtman Novák láká Amazon do Mošnova

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
9. 12. 2013 16:15
Distribuční centrum chce Amazon vybudovat v Dobrovízi, kde ho nechtějí místní

Ostrava/Dobrovíz - Moravskoslezský kraj nabídne americkému internetovému obchodu Amazon, aby své distribuční centrum postavil v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku. Novinářům to po pravidelném zasedání pracovní skupiny pro řešení hospodářské a sociální situace v Moravskoslezském kraji řekl hejtman Miroslav Novák (ČSSD).

Centrum se má stavět v Dobrovízi u Prahy, obyvatelé obce to však na konci minulého týdne v místním plebiscitu odmítli, a i když tento výsledek není pro místní zastupitele závazný, představitelé pětisethlavé obce na západní hranici Prahy se předběžně vyjádřili, že ho budou respektovat. V plebiscitu hlasovalo záporně celkem 121 lidí, pro bylo 76.

Moravskoslezský hejtman Novák potvrdil, že jeho kraj oficiální nabídkou pro Amazon reaguje právě na výsledky referenda v Dobrovízi. "My jako alternativu říkáme: Proč nevyužít potenciálu mošnovského letiště a toho zázemí, které tam je? V tomto gardu bude jednat CzechInvest se zástupci této společnosti," řekl hejtman.

Když pomineme fakt, že s přesunem by musel nejprve souhlasit sám Amazon, pak se v takovém případě dá počítat, že by mezi sebou jednotlivé kraje o nového velkého zaměstnavatele bojovaly. Středočeský hejtman a bývalý příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD) se již nechal slyšet, že by uvítal, kdyby distribuční centrum vzniklo u Příbrami.

"Máme krátké spojení do Prahy, máme rychlostní komunikaci a byli bychom hrozně rádi, kdyby u Příbrami něco takového stálo. Zaměstnat 2000 Příbramáků a lidí z okolí, když máme nejvyšší nezaměstnanost zhruba 8,6 procenta, by nám vytrhlo trn z paty," prohlásil Řihák v půlce listopadu. Amazon dal podle něj přednost lokalitě, která leží blíž k mezinárodnímu letišti. Zatímco Dobrovíz leží přímo u pražského letiště, Příbram je od něj vzdálena asi 75 kilometrů.

Poškození dobrého jména

Obyvatelé Dobrovíze stavbu odmítli hlavně z toho důvodu, že se obávali zvýšené dopravní zátěže a toho, že by se centrum o ploše 95 tisíc metrů čtverečních otevřelo dříve než plánovaný obchvat obce. Pokud by výstavbu obří haly oficiálně odmítli i zastupitelé Dobrovíze, pak Amazonu zbývá ještě možnost, že využije původně schváleného plánu a postaví místo jedné obří haly čtyři menší.

Pro povolení výstavby sporné haly by byla zapotřebí navíc změna územního rozhodnutí. Povolení má totiž jen původní záměr v průmyslové zóně postavit čtyři haly o celkové rozloze 172 tisíc metrů čtverečních. Proti tomu Amazon zde chce vybudovat halu jednu, která má zastavět plochu 159 tisíc metrů čtverečních, připomíná server iHned.cz, který také přináší první reakci investora na výsledky dobrovízského plebiscitu.

"Zmaření naší investice by zcela jistě vyvolalo reakci vedoucí k nárokování náhrady škody včetně ušlého zisku, kompenzaci za znehodnocení pozemků a poškození dobrého jména komerční zóny," reaguje Pavel Sovička, ředitel developerské společnosti Panatonni, která má pro Amazon halu připravit.

O jak velkou částku by se mohlo jednat, zatím říct nechce. "Tohle je názor našich investorů, neřešili jsme výši náhrady, ale situaci, kdy se podle územního plánu dá na našich pozemcích stavět. Pokud oni říkají, že nedá, tak se budeme muset bavit o tom, jak to bude obec kompenzovat," cituje iHned.cz dále Sovičku.

Server také připomíná, že obyvatele Dobrovíze zdaleka nelákají ani dva tisíce pracovních míst, které by Amazon v obci vytvořil. Právě naopak se spíš obávají přílivu levné pracovní síly ze zahraničí. Na západním okraji Prahy patří nezaměstnanost k nejnižším v zemi a podle místních je sporné, kde by se dva tisíce lidí měly najít.

Amazon chce nejpozději do září roku 2014 otevřít v Česku dvě distribuční centra. Druhé má vzniknout u Brna. Firma chce do výstavby každého centra investovat stovky milionů eur. Každé centrum má zaměstnat kolem 2000 lidí, další 3000 pracovníků získají na každém místě práci v předvánoční špičce. Spolu s chystaným skladem v Polsku mají obsluhovat jak dosavadní evropské trhy, tak nové trhy v severní a východní Evropě.

Mošnovská průmyslová zóna má rozlohu 200 hektarů. Kromě sousedství letiště může nabídnout také napojení na dálnici a železniční síť, nová železniční přípojka se právě buduje. V zóně působí firmy Behr Ostrava, Plakor Czech nebo Comodora Wheels.

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a v současnosti zaměstnává 97 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy