Pohled z Polska: Češi chtějí extrémně levné potraviny

Tomáš Fránek
11. 6. 2013 6:15
Dovoz polských potravin do Česka i přes problémy s kvalitou raketově roste
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Čeští odběratelé chtějí po polských potravinářských společnostech výrobu co nejlevnějších produktů, zatímco kvalita pro ně není až tak podstatná. V některých případech jde o tak extrémní požadavky na cenu výrobku, že už ani polské firmy nejsou schopny nebo ochotny takové jídlo vyrobit.

Tvrdí to Bartosz Ratowski z polské pobočky britské společnosti United Registrar of Systems. Ta se zabývá certifikací mezinárodních podnikových standardů, tedy prověřováním toho, jak jsou firmy řízeny a jak dodržují bezpečnostní a kvalitativní standardy.

„Od firem, které auditujeme v Polsku, slyšíme, že český klient bohužel sahá převážně po těch nejlevnějších produktech. Tamější společnosti musely leckdy požadavky české strany odmítnout, protože nebyly schopny vyrábět za tak nízkou cenu," říká Ratowski.

"V Polsku dochází mnohem častěji ke kontrolám ze strany odběratelů z Německa nebo z Anglie než těch z Česka. Češi příliš nehlídají, co vlastně nakupují," dodává Ratowski.

Dovoz z Polska stoupl čtyřnásobně

Do Česka přitom každoročně míří polské potraviny za miliardy korun. Jejich dovoz rychle roste - od roku 2000 stoupl více než čtyřnásobně. Loni hodnota dovezeného zboží i přes řadu zpráv o nekvalitních či škodlivých polských potravinách přesáhla rekordních 20 miliard korun.

A letos dovoz dál roste. Od ledna do března se do Česka dovezlo například celkem 26 714 tun drůbežího masa, což je o 13 procent více než ve stejném období loňského roku. Z Polska mířilo 12 142 tun, tedy 45 procent dovozu, zatímco loni pouze 35 procent.

To, že čeští dovozci a obchodníci tlačí polské potravinářské firmy především k nízkým cenám, potvrzují i zástupci obchodníků.

„Cena je pro české obchody pořád tím nejzákladnějším požadavkem. Čím levnější, tím lépe. A na druhou stranu, konkurence potravinářských firem v Polsku je obrovská a některé společnosti jsou ochotny pro zisk taky udělat hodně a občas něco ošidit," vysvětluje Josef Marko, který jako zástupce několika polských firem dováží polské potraviny do Česka a na Slovensko.

„Polsko je pro nás základna levnějších a často pod značkou řetězce prodávaných výrobků," potvrzuje manažer jednoho z větších obchodních řetězců v Česku, který ale není oprávněn oficiálně poskytovat informace. Polské potraviny tvoří šestnáct procent výrobků v českých a moravských obchodech.

Nízké pokuty a nestíhající úřady

Podle Ratowského se při tak obřím dovozu potravin z Polska problémy objeví. „Nedá se ale opomenout fakt, že hodnota potravin dovážených z Polska do Česka činí zhruba jednu miliardu eur, přičemž problémy se týkaly jen potravin v objemu asi 500 tisíc eur," podotýká expert.

Také velkým polským potravinářským firmám podle Ratowského vadí aféry s nekvalitním nebo nebezpečným jídlem, které se na tamním trhu objevily. „Víme, že by kontrolní orgány v Polsku měly pracovat rychleji a efektivněji. Například kauza s technickou solí v uzeninách se táhne už pět let," říká Ratowski.

S kontrolou potravin je podle něj problém jak v Česku, tak v Polsku. V Česku jsou to především nízké pokuty - řetězce platí za prohřešky při prodeji potravin i přes zpřísnění kontrol nejčastěji pokuty v řádech desítek tisíc korun. Na výrobce tedy jejich odstrašující efekt neplatí. A v Polsku jsou sice pokuty nastaveny mnohem přísněji, ale je tam mnohem větší počet firem ke kontrole, což státní orgány nestíhají.

Česko má třetinovou nabídku

Nabídka v českých a polských obchodech se výrazně liší. Česká nabídka potravin je oproti polské asi třetinová. "V Polsku o poznání lépe funguje síť lokálních výrobců, mnoho místních výrobků koupíte jen v určitých krajích," upřesňuje Ratowski.

Poláci mají v obchodech výraznější zastoupení tuzemských výrobců. Polské řetězce obecně prodávají šedesát až osmdesát procent výrobků z tamní produkce, což je v regálech obchodů vidět velmi výrazně. O takovém podílu tuzemských potravin v českých obchodech si čeští potravináři mohou nechat jenom zdát.

Oficiální statistiky o podílu domácích potravin v českých obchodech neexistují. Před rokem většina řetězců na dotaz online deníku Aktuálně.cz odpověděla, že podíl českých výrobků nedokáže odhadnout. Řetězce Lidl a Billa uvedly, že české výrobky mají v jejich regálech více jak padesátiprocentní zastoupení.

„Trh jako celek je v Polsku jinak rozdělený. Existují tři obchodní sítě, všechny ve vlastnictví polských majitelů, které mají určitým způsobem trh regionálně rozdělený. Stanovily si, že budou do jisté míry dávat přednost polským výrobkům," vysvětluje Ratowski.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké si vybíráte potraviny?

 

Právě se děje

Další zprávy