Podzim táhne Čechy k moři, za poznáním i do sklípku

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 9. 2011 10:44
Podzimní termín volí ti, kdo chtějí mít klid, nebo se nechtějí jen tak válet na pláži
Podzimní dovolená u moře slibuje nižší teploty a klidnější letoviska.
Podzimní dovolená u moře slibuje nižší teploty a klidnější letoviska. | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Zatímco školáci a jejich rodiče se už s prázdninami museli definitivně rozloučit, řada Čechů se s příchodem školního roku na dovolenou teprve chystá. Cestovní kanceláře tuší, že letošní podzim by pro ně mohl být velmi úspěšný.

"Po hlavní sezóně na podzim klesají ceny zájezdů až o 30 procent, což je vzhledem k doznívající krizi pro klienty lákavé. Ti, kteří nechtějí kvůli ceně slevovat ze svého standardu, mají možnost si užít dovolenou, tak, jak jsou zvyklí, ale za nižší cenu," konstatoval mluvčí cestovní kanceláře Fischer Dan Plovajko s tím, že stav rezervací napovídá, že letošní podzim bude úspěšný.

Do typických letních destinací ale Čechy nelákají pouze nižší ceny, ale i nižší teploty ve srovnání s vrcholem léta a klidnější atmosféra v letoviscích bez hlučných diskoték a přeplněných pláží.

"Jedná se většinou o starší lidi, kteří nestojí o přeplněné restaurace a kavárny a chtějí si užít klidnou dovolenou," dodal Plovajko.

Podzim láká za poznáním

Stejně jako jarní měsíce jsou ty podzimní oblíbeným obdobím pro poznávací zájezdy. Důvodem je opět počasí, které láká turisty na příjemnější teploty.

"Jedničkou mezi poznávacími zájezdy je dlouhodobě Paříž, Francie figuruje i na dalších čelních příčkách díky zájezdům do Bretaně, Normandie nebo Provence," konstatoval viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Oblíbené jsou i další evropské destinace, podle Plovajka ale s nižšími teplotami lákají i poznávací zájezdy po Egyptě nebo Řecku.

K výletům do evropských metropolí Češi stále častěji volí formu takzvaných eurovíkendů, tedy leteckou cestu s nízkonákladovou společností, která netrvá déle než prodloužený víkend.

Čas sklípků a lázní

Podle Tomia Okamury jsou pro podzimní dovolené stále populárnější ty nejbližší destinace. "Slovensko je z celoročního hlediska dlouhodobě druhou nejpopulárnější českou zahraniční destinací (po Chorvatsku) a na podzim jsou mezi českými turisty nejpopulárnější relaxační pobyty v termálních lázních a aquaparcích," uvedl Okamura.

Podívejte se, jak vypadá dovolená "na Mácháči":

Na oblíbenosti nabývají také výlety do moravských vinných sklepů, které na podzim lákají na slavnosti vinobraní a čerstvý burčák.

V létě je moře jedničkou

Navzdory rušnosti podzimní sezóny se té odeznívající letní ale nemůže rovnat. Češi jsou navíc skalními stoupenci odpočinku na mořském břehu, jak dokazuje průzkum agentury Median.

Z lidí, kteří v uplynulých dvanácti měsících absolvovali alespoň jeden zájezd, pobyt nebo dovolenou, jich plných 43 procent odjelo k moři, dovolená na chatě nebo chalupě, která byla druhou nejčastější volbou, následovala s pouhými 17,7 procenta.

Letní pobyt na horách zvolilo pouze 6,9 procenta dotázaných.

 

Právě se děje

Další zprávy