Podvod v miliardové vagonce: Policie přišla o e-maily

Tomáš Fránek
24. 1. 2012 16:50
Ústavní soud zasáhl do vyšetřování podvodů s DPH
Foto: Jan Langer

Brno - Policie musí vrátit všechny důkazy včetně elektronické komunikace, které zadržela při domovní prohlídce v souvislosti s vyšetřováním podvodů ve vagonce Legios.

V případu jde o podvod ve výši 111 milionů korun. Peníze měli protiprávně získat manažeři firmy.

Dovyšetřování případu firmy s tržbami převyšujícími jednu miliardu korun a tisícovkou zaměstnanců však nyní zasáhl Ústavní soud. Zrušil příkaz k domovní prohlídce.

Na soud se se stížností obrátil jeden z vyšetřovaných mužů, šéf představenstva Legiosu Radek Rybáček. Právě v jeho domě policie hledala - a zabavila - některé důležité důkazy včetně údajů z počítače.

"Policii se zakazuje pokračovat v porušování základních práv stěžovatele (Rybáčka)," rozhodli ústavní soudci.

Důakzy jsou v domě

Policie začala vyšetřovat lidi z vedení vagonky, jejiž obchodním partnerem je třeba Deutsche Bahn, v roce 2010 kvůli podezření z pokusu o zkrácení daně z přidané hodnoty. Vagonka totiž měla fiktivně nakoupit od dvou jiných firem díly k opravě železničních vagonů za 588 milionů korun, a to s cílem získat nárok na odpočet DPH ve výši nejméně 111 milionů korun.

Podle vedení firmy souvisí vyšetřování s konkurenčním bojem.

Policie a státní zástupce kvůli tomu, že manažeři měli celé řízení protahovat a ukrývat důkazy, požádala soud o domovní prohlídku domu šéfa Legiosu Rybáčka.

„Existovalo důvodné podezření, že v prostorách rodinného domu se nacházejí věci důležité pro trestní řízení, a to účetní evidence a smlouvy, související s podnikatelskou činností, e-mailová korespondence mezi podezřelými, razítka, faktury, objednávky, dodací listy, celní doklady, průvodní listy, na základě kterých bude možné dokumentovat prověřovanou trestnou činnost," uvedli policisté z protikorupční policie ve svém vyjádření pro Ústavní soud.

Ústavní soudci ale argumenty policistů neuznali, povolení k domovní prohlídce nemělo potřebné náležitosti, nebylo v něm jasně vyargumentováno, proč je prohlídka soukromého domu tak naléhavá a neodkladná.

A policie si tak nemohla ani odnést důkazy. „Nebyl-li dán legitimní důvod k provedení domovní prohlídky, nemůže být dán ani legitimní důvod k zajištění věcí, které byly při domovní prohlídce nalezeny," rozhodl senát Ústavního soudu vedený soudkyní Ivanou Janů.

Vrátit musíte vše

„Je namístě zakázat policii, aby pokračovala v porušování základních práv. Policie musí vrátit také veškerá elektronická data," rozhodli soudci.

 Lounský výrobce vagonů používá název Legios od minulého roku. Předtím používal tradiční ale pro cizince obtížně vyslovitelnou zkratku Lostr, tedy Lounské strojírny.

Firma začala v roce 1998 vyrábět nákladní vagony, předešlých 125 let různá drážní vozidla jen opravovala. Tržby se v předešlých letech pohybovaly okolo 1,8 miliardy korun. Podnik má přes devět set zaměstnanců.

 

 

Právě se děje

Další zprávy