Podvod s ojetými auty se šíří dál, žádný lék nezabírá

Ekonomika Ekonomika
12. 10. 2010 12:50
Také letos přibude aut s přetočeným tachometrem. Bude jich 350 tisíc, odhaduje Cebia
Foto: MB

Praha - Češi mají nový národní sport, tvrdí šéf nejznámější sítě autobazarů AAA Auto Anthony Deny. Je to sice trestný čin, ale hodnotu ojetého automobilu zvýší o několik desítek tisíc - přetočení tachometru.

Jen během letošního roku přibude podle odhadu společnosti Cebia na silnicích 350 tisíc vozů, které se tváří mladší (méně ojeté), než ve skutečnosti jsou. Cebia svůj odhad uveřejnila při semináři v Poslanecké sněmovně.

Ukazuje se tak, že dosud aplikované léky na nejhorší epidemii kolem ojetých vozů, jak přetáčení tachometrů nazývají experti, tak docela nezabírají. 350 tisíc vozů je totiž o něco více než minulý rok a pokračuje tak nárůst počtu těchto podvodů.

"Každý měsíc odhalíme v databázích asi 3900 nově stočených vozů. Je to přibližně 42 procent z celkového objemu všech aut, které prověřujeme," citovala agentura ČTK ředitele Cebie Martina Pajera.

Už v září vydaly AAA Auto Praha  a Sdružení na ochranu vlastníků automobilů společné prohlášení, ve kterém žádají, aby přetáčení tachometru bylo novým trestným činem. Nelegální by se mělo stát také nabízení úprav tachometrů. V současnosti se touto činností jen v Praze zabývá několik firem. Změna stavu ujetých kilometrů na tachometru vyjde zhruba na 500 korun.

Úpravami tachometrů vznikají celkové škody v řádech miliard korun, protože kupující platí za ojetý vůz mnohem vyšší částku, než je jeho skutečná hodnota vozu. Tachometry se nestáčejí jen třeba o 20 tisíc kilometrů, ale jsou zaznamenány případy, kdy místo 400 tisíc kilometrů (skutečných) byl po úpravě na tachometru údaj 90 tisíc kilometrů.

Ministerstvo dopravy připravuje návrh, aby stav tachometru zaznamenávaly STK do technického průkazu. Návrh by měla vláda sněmovně předložit začátkem příštího roku. Trest za porušení by podle něj dosahoval až pěti milionů korun.

Šéf Cebie Pajer ale zapisování počtu kilometrů do velkého technického průkazu za řešení nepokládá. Občan se podle něj bude domnívat, že údaj je pravdivý, ale zápis ve skutečnosti jen zlegalizuje snížený stav kilometrů.

V galerii: Projděte si kandidáty na titul Auto roku 2011

 

Právě se děje

Další zprávy