Podstata lesnických sporů? Znění současných smluv

Petr Havel (spolupracovník redakce)
18. 6. 2008 18:00
Podnikatelé v lesnictví protestují proti ministrovi
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) přijde podle všeho v nejbližší době o některé své významné členy. Jak osobně potvrdil pro Aktuálně.cz Jan Mičánek, jeden ze zakladatelů ČAPLH a majitel jedné z největších společností LESS v tuzemském dřevozpracujícím průmyslu, zvažuje na základě vystoupení ČAPLH vystoupení z této organizace. "A nebudu podle všeho sám," upozorňuje Mičánek.

Prezident ČAPLH Pavel Indra totiž včera obvinil ministra zemědělství Petra Gandaloviče z tunelování státního podniku Lesy České republiky (LČR). Lesy totiž podle Indry systematicky manipulují s výběrovými řízeními na lesní zakázky a díky tomu přišly dosud minimálně o 250 milionů korun. "Vedení lesů bez použití transparentních kritérií našlo způsob, jak některým firmám snížit ceny, za něž vysoutěžily zakázky na nákup dříví," tvrdí Indra.

"Jsme přesvědčeni, že k tomu dochází ruku v ruce s masivním lobbingem, možná i korupcí a vždy na úkor státního podniku. Je nepochybné, že újma státu se bude zvětšovat s množícími se arbitrážemi a žalobami, které alespoň část takto poškozených společností jistě povede proti státu a LČR," prohlásil dnes Indra.

Ministrův nesouhlas

Ministr Gandalovič ovšem kontruje: "Nařčení ČAPLH jsou nepravdivá, podám proto občanskoprávní žalobou na ochranu osobnosti. Chci omluvu a pět milionů korun. Kromě toho jsem připraven podat trestní oznámení pro pomluvu osobně na pana Indru, neboť za taková nařčení musí nést odpovědnost," uvedl Gandalovič.

Silná slova ale kupodivu zvedla ze židle spíše podnikatele. Od obvinění ČAPLH se již distancovala Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů i Svaz podnikatelů v lesním hospodářství. Také Mičánek konstatuje, že především "zcela zásadně nesouhlasí s formou, jakou hodlá ČAPLH řešit problémy v tuzemském lesním hospodářství."

Základní problém je přitom podle Mičánka v konstrukci současných smluv. Ty totiž jednak umožňují zúčastnit se výběrových řízení „firmám z paneláku", nedokáží operativně reagovat na okamžitý vývoj situace na trhu s dřevem, například v případě větrných kalamit, a obsahují princip takzvané indexace, kdy ceny dřeva na trhu se upravují se čtvrtletním zpožděním oproti realitě na základě dat Českého statistického úřadu.

"Již několikrát jsem marně navrhoval, abychom společně s LČR hledaly řešení, jak současné smlouvy nahradit.  Státní podnik ale nereagoval, takže současné konflikty jsou důsledkem jeho pštrosí politiky," konstatuje podnikatel.

Ruka ruku myje?

ČAPLH totiž již dříve upozornil na to, že LČR nevypovídají smlouvy těm smluvním partnerům, kteří nedodržují uzavřené smlouvy, zejména objemy těžby. To má svůj důvod, při současném nastavení smluvních podmínek se totiž těžit dřevo nevyplácí. Díky vichřici Emma ale LČR vypsaly na zhruba 70 územích výběrová řízení bez uveřejnění, a to za podstatně lepších podmínek pro těžařské firmy.

Podle generálního ředitele LČR Jiřího Nováka i ministra Gandaloviče proto, aby bylo možné dodržet zákonné lhůty pro ukončení kalamitních těžeb. Jinak by se totiž výrazně zvýšilo riziko přemnožení kůrovce. Problém ale byl, že drtivou většinu výběrových řízení na kalamitní těžby vyhráli ti smluvní partneři Lesů, kteří se stali na přelomu loňského a letošního roku vítězi střednědobých tendrů na roku 2008 až 2010.

Kalamitní těžby tak evidentně vylepšily jejich ekonomickou bilanci. Právě to ale ČAPLH napadá.

Jenže, jak zdůrazňuje Novák, Gandalovič a potvrzuje i Mičánek, výběrová řízení bez uveřejnění nebyla porušením zákona. Kdyby se ale LČR rozloučily se smluvními partnery, kteří nedodržovali smlouvy, mohly by LČR již v současné době realizovat nové tendry, které by již měly vyšší kvalitu, zejména by ale dokázaly reagovat na vývoj na trhu.

Podle kuloárových informací jsou nicméně za akcí ČAPLH možné aktivity představitele společnosti CE WOOD Ivana Doubravy, který se postupně stahuje z tuzemského trhu s dřevem, i proto, že jeho firma nebyla v dosavadních výběrových řízení úspěšná.

CE WOOD přitom již ohlásil arbitráž proti ČR, která údajně změnou podmínek tendrů firmu poškodila. Novinové články a humbuk kolem tunelování Lesů ministrem Gandalovičem může v arbitráži proti ČR Doubravově firmě pomoci. Minimálně v tom, že bude možné na základě informací z médií konstatovat, že se státním podnikem nebylo vše úplně v pořádku.

 

Právě se děje

Další zprávy