Podpořte radši tuzemák, vzkazuje do Bruselu Stock

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
30. 4. 2012 14:55
Plzeňskému podniku vadí plán Evropské unie na podporu karibského rumu

Plzeň - Společnost Stock Plzeň bude požadovat, aby Evropská unie finančně podpořila produkci českého tuzemáku, jehož je největším producentem.

Reaguje tak na záměr EU investovat do karibského rumu, o kterém v minulém týdnu informovaly Hospodářské noviny.

Evropský rozvojový fond vypsal zakázku za 5,2 milionu eur (zhruba 130 milionů korun) na kampaň, která má v zemích EU a v Severní Americe propagovat rum z Karibiku. Cílem je boj s chudobou v domovině rumu ze třtiny.

"Výrobu rumu jsme vybrali proto, že je klíčovou oblastí ekonomiky zemí Karibiku. Pomoc je součástí politiky boje proti chudobě," zdůvodnila projekt mluvčí Evropské komise Catherine Rayová, která má oblast rozvoje na starosti.

"Nevidíme absolutně žádný důvod, proč by Evropská unie měla podporovat prodej lihovin z Karibiku, tedy z území mimo EU. Poškodilo by to všechny evropské výrobce lihovin a nejvíce právě tuzemák," uvedl generální ředitel Stocku Plzeň Petr Pavlík.

Za hranou

Pokud již EU hodlá podporovat produkci lihovin, například s ohledem na vytváření pracovních příležitostí, měla by tak podle Stocku Plzeň činit ve svých členských zemích, nikoli v zámoří.

Podle Pavlíka se jeho firma obrátí na české europoslance s žádostí, aby proti podpoře karibského rumu vystoupili, případně se zasazovali o podporu tuzemáku.

Žádost by měla dopadnout na úrodnou půdu. Hospodářské noviny citovaly několik českých europoslanců, kteří byli jednoznačně proti podpoře karibského rumu z evropských peněz.

"Pokud chce EU těmto zemím pomoci, může uvolnit svůj trh. Ale tohle mi už přijde za hranou. Jsem zvědavý, jak to Evropská komise zdůvodní," řekl novinám například Jan Březina z KDU-ČSL.

Tuzemák místo rumu

Zástupci Stocku připomínají také to, že od EU již jednou výrazný políček dostali. Lihovina, jejíž tradice sahá do 19. století, musela opustit vžitý název tuzemský rum a nahradit jej dnešním označením tuzemák.

Jako rum totiž mohou být podle pravidel EU označovány pouze výrobky, které jsou vyrobeny z třtinového destilátu, kdežto tuzemák pochází většinou z lihu vyrobeného z cukrové řepy.

 

Právě se děje

Další zprávy