Podnikatelé chtějí euro a silnice na Slovensko

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 10. 2009 14:34
Čeští a slovenští podnikatelé debatovali o euru
Slováci si jej chválí, Češi po něm touží.
Slováci si jej chválí, Češi po něm touží. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Zavedení eura? "Včera bylo pozdě," uslyší autor takové otázky od většiny podnikatelů, kteří obchodují s cizinou. Změny kurzu je zvlášť v posledním roce připravují o pořádně velké zisky, což v době ubývajících zakázek znamená utahování opasků. A sousedním Slovákům, kteří evropskou měnou od letoška platí, přináší konkurenční výhodu.

"Slovenská strana vyhodnotila význam zavedení eura. Považuje ho za jednoznačně pozitivní i přes některé dílčí negativní aspekty," prohlásil viceprezident Hospodářské komory České republiky Pavel Bartoš.

Se svými slovenskými protějšky se zástupci českých obchodníků sešli na dvoudenním Ekonomickém fóru v Rájeckých Teplicích. Zatímco jedni si evropskou měnu pochvalovali, ti druzí lamentovali, že se eura nejspíš hned tak nedočkají.

"Chmurný výhled českého systému veřejných financí neumožní České republice v horizontu příštích pěti let o vstupu do eurozóny reálně uvažovat," uvedl Petr Zahradník z České spořitelny.

Kondice ekonomiky nedovolí Česku naplnit maastrichtská kritéria, která jsou pro zavedení eura nezbytná. Mezi nimi je kromě cenové stability či stability devizového kurzu také požadavek, že deficit státního rozpočtu musí být menší než tři procenta hrubého domácího produktu.

Kromě diskuse o euru měli podnikatelé z obou stran hranice na programu jednání také evropskou silniční infrastrukturu. Shodli se na tom, že pro vzájemný obchod obou zemí je důležitá rychlá stavba spojnic mezi Jablunkovem a Nošovicemi a také mezi Půchovem a Zlínem.

 

Právě se děje

Další zprávy