Podnikatel Pitr se zbavil Setuzy

Petr Havel (spolupracovník redakce)
27. 9. 2006 14:00
Praha Jen pár dní před svým nástupem do vězení se podnikatel Tomáš Pitr zbavuje svého vlivu v potravinářském gigantu Setuza.

Dohodl totiž prodej skupiny Český olej, která Setuzu ovládá, manažerské skupině M. L. Moran. Její dceřiná společnost OleoFIN v současné době zabezpečuje provozní financování Setuzy.

Potvrdil to místopředseda představenstva M. L. Moran Zdeněk Šmejkal.

Je to za miliardy

"Včera v noci jsme podepsali příslušné transakční dokumenty, podle nichž jsme stoprocentním vlastníkem Českého oleje. Celková suma je samozřejmě předmětem obchodního tajemství, lze ale říci, že šlo o částku v řádech jednotek miliard a nebyla to miliarda jedna," uvedl pro deník Aktuálně.cz Šmejkal.

Podle Pitra byla tato transakce "pro další rozvoj společnosti naprosto nutná věc". Pitr v prohlášení pro deník Aktuálně.cz vyloučil, že by v rámci dohod existovala klauzule, podle níž by M. L. Moran byl jen dočasným správcem Českého oleje a potažmo Setuzy do doby, než se vrátí z výkonu trestu. Smlouva nicméně nebyla zveřejněna.

Pitr vždy vystupoval jen jako zástupce majitelů Českého oleje a popíral, že jej a potažmo Setuzu vlastní. Spekulace, že on byl spolu se zavražděným podnikatelem Františkem Mrázkem skutečným majitelem, ale nikdy nedokázal rozptýlit. Mimo jiné proto, že vlastnickou strukturu Setuzy a Českého oleje nikdy nerozkryl.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Do vězení za dvanáct let staré daňové úniky, které ale Pitr popírá, by měl podle svých slov nastoupit 5. října.

Vstup M. L. Moran vítá management Setuzy. "Setuza to vidí jako velice pozitivní krok, který přispěje k její kapitálové stabilizaci," zdůraznil dnes v rozhovoru s deníkem Aktuálně.cz její generální ředitel František Janů.

MLM chce i pohledávku

Nový vlastník Českého oleje se před nedávnem stal významným akcionářem samotné Setuzy. Na valné hromadě koncem srpna bylo oznámeno, že Chapelco, patřící pod M. L. Moran, nově drží 37,3 procenta akcií. Český olej spojený s Pitrem a zavražděným podnikatelem Františkem Mrázkem pak má 53,4 procenta akcií. Předtím držel oba balíky.

M.L. Moran je rovněž jednou z pěti společností, která se letos v létě zúčastnila prostřednictvím své dceřiné společnosti Eagle Crest zrušeného tendru na prodej pohledávky za Setuzou. Společnost je podle Šmejkala "vážným zájemcem" o pohledávku i nyní.

Janů již dříve řekl, že společnost M. L. Moran má velmi dobré reference, neboť se úspěšně vyrovnala s restrukturalizací železáren Vítkovice. Šéf Setuzy proto věří, že obdobně by tomu mohlo být i v jeho firmě.

Vstup M. L. Moran by byl podle jeho slov i v zájmu garančního fondu. "Musíme stále pracovat se skutečností, že dosud s definitivní platností není o existenci pohledávky rozhodnuto. Pokud by se přitom prokázala její neexistence, mohl by ten, kdo jí získá, požadovat podle zákona po fondu vrácení celé kupní ceny," tvrdí Janů s tím, že v případě M. L. Moran toto riziko nehrozí.

 

Právě se děje

Další zprávy