Podle prověrky Fischera chybí po Šnáblovi 28 milionů

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
5. 11. 2013 7:37
"Je to kravina a bizarnost," zareagoval na obvinění Radek Šnábl.
Radek Šnábl, ředitel mezinárodně právního odboru MF
Radek Šnábl, ředitel mezinárodně právního odboru MF | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na ministerstvu financí končí prověrka oddělení Radka Šnábla, odvolaného poradce exministra Kalouska zodpovědného za vedení arbitrážních sporů České republiky. Kontroloři přicházejí podle zjištění deníku Insider se závažným obviněním. Šnáblovo oddělení podle nich proplatilo za různé služby externím dodavatelům v posledních třech letech neoprávněně celkem 28 milionů korun.

"V činnosti oddělení bylo zjištěno zejména pochybení při likvidaci faktur. V některých případech byly dodavateli účtovány za poskytnuté služby podstatně vyšší ceny, než jaké byly smluvně uzavřeny. Celková částka k tíži státu za období 2011 až 2013 činila cca 28 milionů korun bez DPH," cituje deník Insider mluvčího ministerstva Ondřeje Šrámka.

"Je to kravina a bizarnost," zareagoval na obvinění Radek Šnábl.

Současný ministr v demisi Jan Fischer propustil klíčového Kalouskova úředníka v půli srpna kvůli tomu, že si podle Fischera najímal na právní spory příliš drahé advokáty a porušoval pracovní pravidla - šikanoval podřízené, jezdil na předem neschválené služební cesty, nebyl schopen předložit doklady o vysokoškolském vzdělání.

Sám Radek Šnábl nyní pochybení v proplácení faktur odmítá. "Je to nesmysl, jde o nepochopení toho, jak práce na arbitrážích probíhá," říká. O problému prý slyší poprvé, o prověrce ho ministerstvo neinformuje.

Čtěte v deníku Insider

Co zjistila kontrola ve Šnáblově oddělení a jak jeho nástupci zvládají vedení arbitráží? Čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy