Podle Čechů začíná chudoba na 18 tisících pro rodinu

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 11. 2010 18:43
Průzkum zjistitl, že vnímání chudoby závisí i na majetku a schopnosti se uskromnit.
O chudobě bezdomovců nikdo nepochybuje. Její hranice je podle Čechů pro čtyřčlennou rodinu na 18 tisících měsíčně. Ilustrační foto.
O chudobě bezdomovců nikdo nepochybuje. Její hranice je podle Čechů pro čtyřčlennou rodinu na 18 tisících měsíčně. Ilustrační foto. | Foto: Naďa Straková

Praha - Rodiče se dvěma školními dětmi a čistý příjem 18 tisíc korun. Podle průzkumu společnosti STEM si nejvíce Čechů představuje právě takhle hranici chudoby.

Lidé měli v průzkumu označit částku, na níž pro čtyřčlennou rodinu začíná chudoba. Odpovědi se různily od čtyř do 55 tisíc korun. Průměrná hodnota dosáhla 18 400 korun, medián očištěný od extrémních údajů pak byl 18 tisíc korun.

V průzkumu se také ukázalo, že čím vyšší má člověk příjmy, tím vyšší částku stanovuje jako hranici chudoby. Zatímco pro respondenti s majetkem dosahujícím 100 tisíc korun považují za chudou rodinu se 17 tisíci měsíčně, lidé s majetkem vyšším než pět milionů je hranice chudoby pro rodiče s dvěma dětmi 20 200 korun.

Vnímání hranice chudoby ovlivňuje i to, nakolik jsou respondenti schopni snížit své vlastní výdaje. Ti, kdo nevidí prostor k úsporám, posouvali hranici chudoby k 19 500 korunám. Respondenti, kteří své současné náklady na bydlení označují dokonce za neúnosné ji zvýšili až na 19 900 korun měsíčně.

Stejně tak má vliv na vnímání chudoby i místo, kde respondent žije. Vyšší částky uváděli ti, kdo bydlí ve městech s více než 90 tisíci obyvateli.

 

Právě se děje

Další zprávy