Podivné obchody: Garanční fond je expert

Milan Duda
14. 1. 2006 0:01
Praha - Fond s úspěchem omezeným. Tak by se dal označit Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, který v kauze prodeje státního podílu ve firmě Setuza selhal.

Jeho nestandardní praktiky byly terčem kritiky již dříve.

Nestalo se totiž poprvé, že Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) uzavřel "tajnou" smlouvu se soukromou firmou, o níž se veřejnost dozvěděla až s odstupem díky novinářům. Sporně se zachoval i v případě budějovické mlékárny Madeta.

Svůj 36procentní podíl v této firmě prodal fond v prosinci roku 2003 Jihlavským mlékárnám.

O podmínkách obchodu veřejnost neinformoval a ani poté, co kauza vyšla najevo, nesdělil konkrétní podmínky transakce.

"Na utajení se dohodly všechny strany obchodu, abychom ochránili hodnotu akcií," řekl mluvčí fondu Tomáš Vyšohlíd.

Právo na odkup Madety si totiž podle něj nárokovalo Mlékařské a hospodářské družstvo Jih. Tomu akcie přislíbil předchozí ministr zemědělství Fencl.

Pokud by se tehdy Jih pokusil zablokovat nakládání s akciemi předběžným soudním rozhodnutím, jak to již jednou udělal, zřejmě by to podle Vyšohlída snížilo tržní hodnotu akcií mlékárny.

"To je nesmysl. Žádným utajením se nikdy nepodařilo získat nejvyšší cenu. Jsem na sto procent přesvědčen, že se mohl najít lepší kupec," uvedl poslanec ODS Vlastimil Tlustý, který jako předseda dozorčí rady ČKA spolurozhoduje o dalším postupu v kauze Setuzy.

Za Madetu získal nakonec fond podle informací Práva 148 milionů korun. Jih měl údajně nabídnout jen 82 milionů.

Družstvo později fond zažalovalo u soudu, který měl potvrdit právo družstva na Madetu. Soud první instance však již podruhé rozhodl o zamítnutí žaloby družstva v celém rozsahu. Zda se Jih opět odvolá, není zatím jasné.

Tajná smlouva hraje klíčovou úlohu i v současné aféře okolo firmy Setuza.

Stíhaný podnikatel Tomáš Pitr.
Stíhaný podnikatel Tomáš Pitr. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tentokrát se však stát cítí jednáním fondu podveden, jelikož kvůli ní nevýhodně přišel o svůj klíčový podíl v Setuze. Ten získala společnost Český olej, ve které figuruje stíhaný podnikatel Tomáš Pitr a v Setuze nyní ovládá cca 90 procent akcií.

  • O kauze Setuza čtěte ZDE

"Pracovníci fondu evidentně poškodili stát. Historie zvláštních okolností je příliš dlouhá. Nepovažuji  fond za transparentní a úspěšnou instituci, dokonce bych ji označil za podezřelou z korupce," řekl včera k práci fondu Tlustý.

Pochybení však dnes připouští i fond samotný: "Jak přesně k převodu došlo je spíš otázka pro policii. Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele. Nyní bychom chtěli, aby nám v této věci policie i trochu poradila, abychom mohli jednoznačně určit viníka."

Smouvu za PRGLF má zřejmě "na svědomí" tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas. Ten byl včera v této souvislosti vyzván premiérem Paroubkem, aby kvůli kauze odstoupil z vysoké politiky a z kandidátky ČSSD.

Palas zodpovědnost za aféru odmítá, stejně jako zatím nehodlá respektovat Paroubkovo přání a odejít z politiky.

Ke svým nestandardním minulým obchodům se dnes fond staví spíš skepticky.

"Doufáme, že už se kauzy typu Setuza nebo Madeta nebudou opakovat," řekl Vyšohlíd. Zaručit by to podle něj měly standardní kontrolní mechanismy, jako dozorčí rada společnosti nebo kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu.

Do konce března by také měl být dokončem forenzní audit Fondu, na jehož základě by měly vzniknout postupy zabraňující podobným situacím v budoucnu.

Vlastimil Tlustý však o "světlých zítřcích" fondu pochybuje: "Nevím, jestli Fond další aféry ještě způsobí. Spíš bych řekl, že už je způsobil v minulosti, akorát se ještě neprovalily," řekl poslanec.

 

Právě se děje

Další zprávy