Podíl problematických bankovních půjček se letos nemění

ČTK ČTK, Věra Tůmová
7. 3. 2012 11:10
Podle ČNB dosahují úvěry v selhání 5,96 procenta z celkového objemu
Foto: Thinkstock

Praha - Podíl problematických úvěrů, takzvaných úvěrů v selhání, na celkovém objemu bankovních půjček ke konci ledna stoupl jen nepatrně. Podle nejnovějších údajů České národní banky činí 5,96 procenta, tedy zhruba 137 miliard korun.

V prosinci loňského roku činil přitom podíl problémových půjček 5,95 procenta a byl nejnižší od května 2010.

U domácností podíl těchto úvěrů ke konci ledna stoupl na 4,97 procenta, tedy na 50,1 miliardy korun. Mezi úvěry v selhání patří například půjčky nesplácené 90 a více dní.

U nefinančních podniků naopak podíl problémových půjček v lednu klesl z 8,19 procenta na 8,10 procenta, a byl tak nejnižší od února 2010. V celkovém vyjádření činil objem problémových půjček u nefinančních podniků 67,5 miliardy korun.

Celkový objem úvěrů podle dat ČNB činil ke konci ledna necelých 2,3 bilionu korun. Z toho u nefinančních podniků byl 833 miliard korun a u obyvatelstva přes jeden bilion korun.

Podle základního scénáře z březnových zátěžových testů ČNB by od poloviny letošního roku měl podíl úvěrů v selhání u nefinančních podniků růst k téměř devíti procentům.

V případě domácností by se podíl problematických úvěrů měl v dvouletém horizontu zvýšit podle centrální banky k šesti procentům. V posledním roce tříletého horizontu testů by však podíl úvěrů v obou sektorech měl již postupně klesat.

 

Právě se děje

Další zprávy