Podezření: Pochybná Drábkova zakázka poškodila i EU

Tomáš Fránek
5. 3. 2013 11:55
Kvůli podezření na poškození finančních zájmů EU padlo trestní oznámení
Exministr Jaromír Drábek.
Exministr Jaromír Drábek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Zakázku na počítačový systém pro výplatu sociálních dávek, za nímž stojí exministr Jaromír Drábek z TOP 09 a jeho bývalý první náměstek Vladimír Šiška, stíhá další trestní oznámení.

Existuje totiž vážné podezření, že vedle českých zákonů byla při budování systému na výplatu dávek porušena i pravidla Evropské unie. Ministerstvu tak hrozí, že nebude moci využít stovky milionů korun z unijních fondů. Tvrdí to expertní skupina vytvořená KDU-ČSL.

Kvůli korupci u systému na výplatu sociálních dávek už policie stíhá dvanáct lidí včetně exnáměstka Šišky a zástupců dodavatelských firem. Zakázku za protizákonnou označil také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže - ten už v prvostupňovém, zatím nepravomocném rozhodnutí nařídil systémy do pěti měsíců zastavit.

Nešetří peníze, šetří ho policie

Bývalý první náměstek Vladimír Šiška.
Bývalý první náměstek Vladimír Šiška. | Foto: Vojtěch Marek

Exministr Drábek navíc podle expertů neměl pravdu, když tvrdil, že nové systémy šetří peníze. Posudky pro antimonopolní úřad i pro policii potvrdily, že nový systém stojí víc než ten předchozí.

Právě na systém výplaty dávek využívá ministerstvo vedle peněz ze státního rozpočtu i dotace z evropských fondů, konkrétně z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. V rámci projektu Cedain má jít na systém přes devět set milionů korun.

Podle lidovecké expertní skupiny však ministerstvo porušilo základní pravidla operačního programu, a hrozí tak, že Česko o peníze přijde.

Škoda se blíží k miliardě

Experti se už na jaře loňského roku obrátili na antimonopolní úřad kvůli pochybnostem o postupu exministra Drábka a exnáměstka Šišky.

Nyní tvrdí, že ministerstvo chybně uzavřelo rámcovou smlouvu se společností Fujitsu Technology Solutions, chybně zadalo výběrové řízení na zajištění publicity projektu a pochybilo také v položce na právní služby. Celkovou škodu vyčíslili experti na 966 milionů korun.

Podle nového trestního oznámení je vedení ministerstva podezřelé ze spáchání trestných činů proti majetku, proti závazným pravidlům tržní ekonomiky a oběhu zboží ve styku s cizinou a proti pořádku ve věcech veřejných a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Podle zdrojů online deníku Aktuálně.cz z ministerstva práce a sociálních věcí je téměř jisté, že úřad čeká kvůli pochybnostem kontrola z Bruselu. Využití dotací zkoumají experti z evropského úřadu pro boj s korupcí OLAF.

Problémy už minulý měsíc připustilo také nové vedení ministerstva, podle něhož by ke krácení dotací mohlo dojít.

 

Právě se děje

Další zprávy