Podepsáno: Čechy za půl miliardy sečte Hewlett-Packard

Hana Pecinová
4. 5. 2010 15:42
Tendr za stovky milionů šetřil i antimonopolní úřad
Foto: Hewlett Packard

Praha - Sčítání lidu, domů a bytů na jaře příštího roku zajistí počítačový gigant Hewlett-Packard. Český statistický úřad (ČSÚ) dnes s firmou podepsal smlouvu.

Společnost zvítězila ve výběrovém řízení na generálního dodavatele IT. Za svůj systém vyinkasuje 462 milionů korun.

Podpis smlouvy se opozdil o čtyři měsíce, jelikož výběrové řízení zkoumal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Proti výsledku tendru se totiž koncem loňského roku ohradil Vladimír Kovář, šéf softwarové společnosti Unicorn, která se o zakázku rovněž ucházela.

Na základě jeho stížnosti samotní statistici požádali antimonopolní úřad o to, aby tendr prošetřil. Úřad ale 21. dubna rozhodl, že výběrové řízení proběhlo v pořádku, a ČSÚ tak mohla s firmou Hewlett-Packard smlouvu podepsat.

Pochybnosti kolem zakázky

Hospodářské noviny v prosinci upozornily na to, že úřad požaduje po uchazečích o zakázku příliš přísné podmínky, které vyřadily ze soutěže téměř všechny zájemce. ČSÚ chtěl po soutěžících zkušenosti z devíti podobně velkých zakázek a také doklady o vzdělání a praxi dvaceti odborníků.

"Požadavky jsou sestaveny tak, že jejich úplnou kombinaci může splnit pouze společnost Hewlett-Packard," stálo v nepodepsaném dokumentu, který podle listu obdržel poradce premiéra Jana Fischera Vladimír Mlynář. Poslat mu ho měl kolega z firmy O2, kde dříve pracoval.

Šéfovi Unicornu ovšem nevadily přísné podmínky, protože požadavky ČSÚ splnil. Nesouhlasil s tím, že Unicorn, ačkoli údajně nabídl nejnižší cenu, zakázku nevyhrál.

Podle kritiků tendru nemělo být při výběru firmy dodrženo zadání, koordinátor zakázky měl málo zkušeností a ve výběrové komisi bylo málo odborníků.

Kovář také řekl, že dostal nabídku koupit si za dvacet milionů dva hlasy hodnotící komise. Navíc prý společnost Hewlett-Packard nepředložila nabídku v elektronické podobě, čímž porušila podmínku zadání.

 

Právě se děje

Další zprávy