Počet úvěrů v Česku dál roste, pochvalují si banky

ČTK ČTK
16. 4. 2012 14:50
Průměrná úroková sazba u spotřebitelských úvěrů stoupla na 14,21 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Celkový objem bankovních úvěrů ke konci února stoupl na základě údajů České bankovní asociace meziročně o 6,3 procenta na 2,3 bilionu korun.

O více než pět procent také stoupl meziročně objem úvěrů nefinančním podnikům i obyvatelstvu. Podle asociace je to ve srovnání s Evropou pozitivní vývoj.

Celkový objem úvěrů nefinančním podnikům dosáhl téměř 834 miliardy korun a úvěry obyvatelstvu stouply o více než pět procent na 1,01 bilionu korun. Zatímco spotřebitelské úvěry meziročně klesly, o téměř šest procent se zvýšil objem úvěrů na bydlení, upozornila bankovní asociace.

Šest procent v problémech

Sazby z nových úvěrů podnikům v únoru mírně klesly. U kontokorentů, revolvingových úvěrů a pohledávek z karet klesla průměrná sazba na 3,42 procenta. U všech ostatních úvěrů se pak snížila průměrná úroková sazba na 2,60 procenta.

Průměrná úroková sazba u úvěrů na nákup bytových nemovitostí stagnovala na 3,94 procenta a u spotřebitelských úvěrů stoupla na 14,21 procenta.

Podle statistik ČNB z počátku měsíce podíl problematických úvěrů na celkovém objemu bankovních půjček ke konci února mírně stoupl na 5,95 procenta, a objem takzvaných úvěrů v selhání tak vzrostl na 137,3 miliardy korun.

U domácností podíl úvěrů v selhání, kam patří například půjčky nesplácené 90 a více dní, ke konci února stoupl na pět procent, tedy na 50,5 miliardy korun z předchozích 50,1 miliardy. U nefinančních podniků podíl problémových půjček v únoru stoupl z 8,07 procenta na 8,09 procenta. V celkovém vyjádření činil objem problémových půjček u nefinančních podniků 67,5 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy