Počet ruských miliardářů vzrostl o polovinu. Je jich 77

Petr Jemelka Petr Jemelka
15. 2. 2010 10:46
Nejbohatší Rus Vladimir Lisin má majetek v hodnotě 18,8 miliardy dolarů

Moskva - Ruští oligarchové po poměrně silném počátečním dopadu ekonomické krize začínají opět získávat ztracenou půdu pod nohami.

Krize sice nejprve srazila počet dolarových miliardářů na polovinu, ale za poslední rok se jejich řady opět rozrostly, a to o 57 procent. Pohádkově bohatých je nyní sedmasedmdesát Rusů.

Nejbohatším mužem Ruska je ocelářský baron Vladimir Lisin, který z první příčky sesadil kontroverzního ruského investora Michaila Prochorova. Lisinův majetek je odhadován na 18,8 miliard dolarů (zhruba 360 miliard korun), zatímco Prochorov má „jen" 17,85 miliard dolar.

Na třetím místě se s majetkem v hodnotě sedmnácti miliard dolarů umístil Roman Abramovič, který je známý svým vlastnictvím anglického fotbalového klubu Chelsea. Žebříček nejbohatších Rusů zveřejnil renomovaný magazín Finans. 

Vydělali ti, kteří včas prodávali

Bouřlivé změny na špici ruských ekonomických žebříčků finanční experti vysvětlují několika stimulačními balíčky, kterými vlády po celém světě podporovaly růst ekonomik a rychlou obnovou akciových trhů. Ve výsledku se ukázalo, že nejlépe se s krizí vyrovnali ti, kdo svůj majetek stihli prodat ještě před tím, než na ekonomiku v dané zemi plně dolehla ekonomická krize a investice ztratily hodnotu.

Většina ruských magnátů přišla ke svému bohatství během kontroverzní privatizace státního majetku po rozpadu Sovětského svazu.

 

Právě se děje

Další zprávy