Počet lidí bez práce se vrátil pod půl milionu. Dočasně

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 11. 2009 10:10
Nezaměstnanost podle odborníků ještě poroste, vrcholu dosáhne v polovině příštího roku
Pod úroveň ze září srazily nezaměstnanost především sezónní vlivy. Ilustrační foto.
Pod úroveň ze září srazily nezaměstnanost především sezónní vlivy. Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Brno - Mírný pokles v počtu nezaměstnaných, přesně podle očekávání odborníků, zaznamenalo v říjnu Ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle dnes zveřejněných údajů poklesla míra nezaměstnanosti o 0,1 procentního bodu na 8,5 procenta.

Bez práce bylo 498 760 lidí, tedy o 2 052 méně než před měsícem. Půlmilionová hranice, kterou nezaměstnanost překročila v září, se tak opět mírně vzdálila.

V porovnání s loňským rokem je ale nezaměstnanost stále o 3,3 procentního bodu vyšší. Pohybuje se na stejné hranici, na níž byla přesně před 10 lety. V říjnu roku 1999 byla míra nezaměstnanosti 8,9 procenta a bez práce bylo 464 064 tisíc lidí.

"Pokles počtu registrovaných nezaměstnaných pod hranici 500 tisíc osob vyhlíží příznivě. Ale pokud se podíváme na jeho strukturu, tedy na jednotlivé dílčí pohyby na trhu práce, přílišnému optimismu dozajista nepodlehneme," konstatoval hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Hlavní důvody poklesu jsou totiž pouhé sezónní vlivy, které jen stěží přežijí do listopadu.

"Očekáváme další růst nezaměstnanosti, její vrchol stále očekáváme v třetím čtvrtletí příštího roku, kdy k cyklickému vrcholu, k němuž dojde podle našeho očekávání ve druhém čtvrtletí, navíc přibudou absolventi škol," dodal Mertlík.

Odborníci odhadují, že právě v první polovině příštího roku dostoupá nezaměstnanost na hranici deseti procent. Především proto, že trh práce reaguje na ekonomickou situaci s mírným zpožděním.

Práce i nadále mizí

I když křivka míry nezaměstnanosti mírně poklesla, vývoj v počtu pracovních míst se nezměnil. Stejně jako v přecházejících měsících, i v říjnu jich tisíce z trhu práce zmizely. Úřady práce mohly zástupům nezaměstnaných nabídnout pouze 35 803 pracovních míst, tedy o 3 041 méně než v září. A v porovnání s loňským rokem je toto číslo nižší dokonce o 94 321 pracovních příležitostí.

Na jednu pozici tak připadá téměř 14 nezaměstnaných. Nepříjemný rekord drží v tomto ohledu Jihlava, kde je 73 lidí na jedno volné místo, v Děčíně je to 72,5 uchazečů o novou práci.

 

Právě se děje

Další zprávy