Počasí a ropa zvedají české ceny. Dražší je Milka

Tomáš Fránek
15. 2. 2011 5:15
Zdražení už chystají i velké pekárny, ceny by mohly růst o desetinu
Foto: Reuters

Brno - Zdražování kakaa, obilí nebo kávy na světových trzích se už promítá do cen potravin, které lidé kupují v obchodech.

A to i v Česku. Dražší jsou cukrovinky a některé druhy pečiva, od března by měly růst i ceny rohlíků a chleba od velkých firem.

Americký koncern Kraft Food kvůli vysokým cenám kakaa, mléka, kávy a obilí zvýšil celosvětově ceny sladkostí, "oběťmi" jsou čokolády Milka nebo Toblerone, dražší je také káva Jacobs.

V Česku rostou ceny čokolád v průměru asi o tři až čtyři procenta, větší nárůst brzdí vyjednávání s řetězci, které tlačí na nižší ceny. "Růst cen komodit je opravdu vysoký a zdražení se nevyhne nikdo," uvedl jeden z obchodníků s cukrovinkami, který nechce kvůli vyjednávání s řetězci sdělovat podrobnosti.

Tlačíme na nízkou cenu

Ani řetězce vyjednávání o cenách nechtějí nijak komentovat. Tlačí ale ceny dolů, pro nakupující jsou podle jejich zkušeností naprosto rozhodujícím faktorem.

To, že ceny čokolády a cukrovinek rostou, potvrzují už i čísla Českého statistického úřadu. V lednu tak podle nich byl růst cen u čokolády a čokoládových výrobků 2,8 procenta, u nečokoládových cukrovinek o 3,3 procenta.

A i když to u jednotlivých výrobků znamená růst cen o jednotlivé koruny, v celkovém objemu jde o obří číslo. V obchodech totiž sladkosti patří mezi největší potraviny, co se týká obratu. Češi a Moravané nakoupí sladkostí za osm miliard korun ročně.

Ceny plánují zvyšovat i pekaři. Někteří už zvedli ceny v lednu, podle statistického úřadu se ceny rohlíků a chleba zvýšily o deset procent.

Podle majitelky pekárny ve Velké Bíteši Hany Pöcklové došlo k zdražení pečiva od ledna a růst cen bude pokračovat.

"Mouka nepřetržitě zdražuje od druhé poloviny srpna, nahoru šla také cena oleje, cukru, máku nebo slunečnice. O pohonných hmotách, elektřiny a plynu nemluvě," uvedla Pöcklová.

Už ceny neudržíme

"Zdražili jsme některé sladké a pracnější pečivo, přibližně o korunu, rohlíky zatím zůstaly na stejné ceně. Důvodem je zdražování mouky, která je základní surovinou," řekl Petr Kořán z jednoho z brněnských pekařství.

Růst cen navíc avizují dva největší hráči na trhu - společnosti United Bakeries a Penam. Výrobci pečiva tvrdí, že současné ceny jsou neudržitelné.

"Tlak už je to tak enormní, že budeme muset zdražit. Obecně by to mělo být kolem deseti procent," řekl časopisu Týden generální ředitel společnosti United Bakeries Marko Pařík.

Podle statistik OSN jsou nyní potraviny nejdražší za dvacet jedna let.

Světové ceny potravin se v lednu vyšplhaly na maxima za nejméně 21 let a překonaly dosavadní rekordy z roku 2008. Uvedla to Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Index, který sleduje měsíční změny obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, vzrostl na 230,7 bodu z prosincových 223,1 bodu.

Ceny potravin podle internetového deníku DerSpiegel.de rostou už sedmý měsíc po sobě. Ke zdražování potravin přispívá kombinace drahé ropy a paliv a nepříznivého počasí s výpadky sklizně v Rusku, na Ukrajině, v Austrálii a Argentině.

 

Právě se děje

Další zprávy