Pobočky Quelle potřebují investory, jinak zkrachují

olb
26. 10. 2009 15:35
Východoevropským pobočkám německého gigantu na zásilkové zboží hrozí zřejmě kolaps.

Berlín - Východoevropským pobočkám katalogové společnosti Quelle hrozí zřejmě kolaps. Tvrdí to německý deník Die Welt. Zahraniční obchody zkrachovalé německé firmy jsou podle něj schopné dodávat objednané zboží jen omezeně.

Pokud se pro ně do poloviny listopadu nepodaří najít investora, hrozí těmto dceřiným společnostem německého gigantu na zásilkové zboží totální likvidace. Quelle má pobočku i v Česku.

Zájemce o kapitálový vstup do firmy nyní hledají i její jednatelé. "Výsledky jednání budou známy v relativně krátkém časovém horizontu," uvedl Jiří Karásek pro ČTK. Zároveň ujistil, že dodávky do českých domácností nedoznaly větších potíží.

Problém je v podle Die Welt v tom, že zahraniční dceřiné společnosti nemají dostatečně naplněné sklady. A poté, co dostala většina zaměstnanců obchodního oddělení v německém Fürthu v říjnu výpověď, neexistuje v současnosti tým, který by obstarával pro zahraniční obchody zboží.

Právě proto musí obchody ve východní Evropě najít kupce co nejrychleji, jinak se zhroutí celá logistika. Pak by se investor nemusel najít vůbec a zahraniční "dcery" Quelle by skončily v likvidaci.

"Hrozí početné následné insolvence, pokud zahraniční dcery Quelle nejpozději do poloviny listopadu nenajdou investora, který může objednat a zaplatit nové zboží," citoval německý deník osobu, která je se situací ve společnosti obeznámena. S prodejem Quelle v cizině přitom počítal konkurzní správce Klaus Hubert Görg, který má zkrachovalou skupinu Primondo na starosti.

Mluvčí konkurzního správce Klause Huberta Görga Thomas Schulz listu potvrdil, že dodávání zboží je nyní skutečně omezeno. Nechtěl ale uvést žádná čísla. "Museli jsme kvótu snížit, ale jen v rozsahu, který je v zásilkovém obchodě pořád ještě zdůvodnitelný," uvedl Schultz.

Počet objednávek v době, co je společnost v konkurzu, zatím ale neklesl. Zájemců o koupi firem Quelle je prý také dost. Má mezi ně patřit například i německý zásilkový obchod Otto.

Quelle v současné době funguje celkem v 17 zemích. Kromě Česka k patří například i Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Chorvatsko či Rusko. Pro ně je nyní nutné co nejdříve objednat zboží pro příští jaro a léto.

V Česku bylo Quelle vloni  čtvrtým největším obchodníkem s textilem za řetězci Tesco, New Yorker a H&M.

 

Právě se děje

Další zprávy