Po Mittalovi investuje v Česku další indický miliardář

Tomáš Fránek
24. 4. 2007 12:00
Infosys Narayana Murthyho zaměstná 400 lidí
Narayana Murthy
Narayana Murthy | Foto: Infosys

Brno - Indická společnost Infosys otevřela v Brně svoji novou pobočku, kde zaměstná přes čtyři sta odborníků.

Ti budou zákazníkům z celé Evropy nabízet outsourcing vnitropodnikových služeb a nabídnou i specializované informační technologie.

Infosys je přitom jedním ze symbolů indické ekonomiky. Světovou proslulost si získal i majitel firmy.

Murthy obdivovanější než Mittal

Infosys totiž vlastní indický miliardář Narayana Murthy, který se pravidelně umisťuje v žebříčku 50 nejbohatších lidí Asie a v roce 2003 získal titul Podnikatel roku vyhlašovaný poradenskou firmou Ernst&Young.

V žebříčku nejobdivovanějších šéfů firem na světě, vypracovaném agenturou Burson-Marsteller a The Economist Intelligence Unit, Murthy zaujal osmou příčku, hned za šéfem z automobilovému průmyslu Carlosem Ghosnem a před mediálním magnátem Rupertem Murdochem či dalším indickým podnikatelem Lakšmí Mittalem.

Murthy založil svoji firmu v Bangalore v roce 1981 ve dvaadvaceti letech s 250 dolary v kapse. Dvacet pět let poté překročil obrat Infosys, první indické společnosti kotované na newyorské burze Nasdaq, hranici dvou miliard dolarů.

Firma zaměstnává na 50 tisíc lidí. Indický softwarový gigant je dnes konkurencí pro IBM, Accenture či Cap Gemini.

Brněnská kancelář společnosti bude sloužit klientům z Evropy, Středního východu a Afriky.

Foto: Infosys

"Z brněnského centra pracujeme pro zákazníky z různých odvětví průmyslu z mnoha zemí. Evropské středisko se doplňuje s naším centrem v Indii tak, abychom mohli klientům nabízet kvalitní řešení jejich outsourcingových potřeb," uvedl Amitabh Chaudhry, generální ředitel Infosys BPO.

Pro auta a banky

Mezi zákazníky centra v současné době patří automobilové a výrobní společnosti, banky, podniky pracující na kapitálovém trhu nebo firmy poskytující pojišťovací služby. Centrum bude pracovat ve dvaceti jazycích včetně například němčiny, španělštiny nebo francouzštiny.

"Investoři z Indie vidí Českou republiku jako bránu na evropské trhy. To je ale jen jeden z mnoha faktorů, které z Česka dělají atraktivní místo nejen pro indické podniky," řekl Roman Čermák, generální ředitel agentury CzechInvest.

Infosys je jedním ze symbolů růstu indické ekonomiky.

Investice Infosysu není jediná indická v Česku. Výrobu nákladních aut Avia loni koupil indický výrobce nákladních vozů a autobusů Ashok Leyland.

A Lakshmi Mittal, další indický miliardář, vlastní v tuzemsku ostravské ocelárny (bývalou Novou Huť).

 

Právě se děje

Další zprávy