Po Hummeru i Saab. Peníze z Číny zachraňují automobilky

Tomáš Fránek
9. 9. 2009 13:21
Čínská automobilka FAW pomůže Koenigseggu
Saab 9-3 bez jediného smítka prachu.
Saab 9-3 bez jediného smítka prachu. | Foto: Reuters

Stockholm - Po automobilce Hummer mají peníze od čínských firem pomoci zachránit i dalšího výrobce automobilů, společnost Saab.

Čínská automobilka Beijing Automotive Industry Holding (BAIC) totiž koupí menšinový podíl ve švédském výrobci luxusních vozů Koenigsegg.

"Je to důležitý krok na cestě k novému Saabu. Máme dobře připravený podnikatelský plán, důležité partnerství a jsme připraveni postupovat bez financování ze strany státu," uvedl generální ředitel firmy Christian von Koenigsegg.

Částka neznámá

Koenigsegg v srpnu podepsal smlouvu o převzetí ztrátové automobilky Saab od americké společnosti General Motors, financování celé transakce ale jasné nebylo.

Státní tajemník Joran Hagglund v pondělí řekl, že Koenigsegg předložil švédské vládě nový plán pro financování převzetí Saabu. Dodal, že plán již od vlády kromě záruk na půjčku od Evropské investiční banky nevyžaduje žádné dodatečné úvěry.

Čínský obr

Společnost BAIC je pátým největším výrobcem automobilů v Číně. Firma v červenci odstoupila z boje o německou automobilku Opel, která je rovněž součástí GM.

BAIC je také podle agentury ČTK považována za možného zájemce o převzetí švédského výrobce osobních vozů Volvo Car, který je součástí americké automobilky Ford Motor. O Volvo Car má podle dnešních informací zájem rovněž čínská Geely Holding Group.


 

Právě se děje

Další zprávy