Plzeňský Prazdroj zdraží od října pivo, náklady rostou

ČTK ČTK
31. 8. 2012 16:10
Průměrné tříprocentní zvýšení cen přibližně odpovídá inflaci
Foto: Plzeňský Prazdroj

Plzeň - Plzeňský Prazdroj zdraží kvůli vyšším vstupním cenám od 1. října ceny piva, zejména lahvového. Ceny se zvýší v průměru o tři procenta.

"Zdražení se dotkne vybraných značek a balení napříč celým portfoliem firmy," říká mluvčí největšího českého pivovaru Jiří Mareček. U nejběžnějších padesátilitrových sudů s pivem Gambrinus a Radegast zůstává zachovaná stejná cena.

Nový ceník pro odběratele podle Marečka zohledňuje vyšší vstupní náklady na suroviny a energie. Průměrné tříprocentní zvýšení cen přibližně odpovídá inflaci. Nové ceny konkrétních produktů firma neuvedla.

Úprava se podle generálního ředitele Plzeňského Prazdroje Douga Brodmana dotkne především lahvového piva, u kterého pivovar cenu v posledních několika letech měnil jen mírně.

"Český pivní trh se mění, klesá konzumace čepovaného piva v restauracích, které jsou pro českou pivní kulturu typické a vytvářejí její unikátnost. Chceme podpořit segment pohostinství, který zaměstnává řadu lidí a přispívá k rozvoji celé české ekonomiky. Věřím tedy, že odběratelé uvítají fakt, že u nejoblíbenějších velikostí sudů s pivem Gambrinus a Radegast zachováváme stejnou cenu," říká Brodman.

Prazdroj naposledy zdražil od loňského prosince ceny svých produktů v průměru o 2,5 procenta. Růst cen tehdy vysvětlil zvýšením nákladů zejména na energii a sladovnický ječmen.

Plzeňský Prazdroj, člen druhé největší světové pivovarnické skupiny SABMiller, prodal loni v Česku a na padesáti zahraničních trzích přes 9,9 milionu hektolitrů piva, meziročně o jedno procento více. Na domácím trhu uplatnila pivovarská skupina 6,9 milionu hektolitrů piva, což bylo meziročně o 0,1 procenta více.

1

 

Právě se děje

Další zprávy