Plzeňský Prazdroj začíná vyrábět jablečný nápoj cider

ČTK ČTK
3. 7. 2013 12:10
Od letoška už vyrábí cider i pivovar Staropramen, spotřeba v Evropě roste
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ahold Slovakia

Plzeň - Plzeňský Prazdroj vstoupil na trh s novým nápojem Kingswood, částečně zkvašeným jablečným moštem. Takzvaný cider, vycházející z britské tradice, patří do kategorie inovativních nápojů, jejichž prodeje v Česku nejvíce rostou.

Právě na výrobu piv s ovocnými šťávami, sladových nápojů, pšeničných piv a ciderů zprovoznil minulý týden největší český pivovar v Plzni linku za 143 milionů korun. S kapacitou 600 tisíc hektolitrů ročně má vycházet vstříc měnícím se přáním spotřebitelů.

Oznámil to marketingový ředitel Grant McKenzie. Do konce roku plánuje Prazdroj ještě jeden podobný druh nápoje.

"Od letoška už vyrábí cider pivovar Staropramen. Začíná nabývat na oblíbenosti. Inovace pivovary potřebují. Jde o letní záležitost," uvedla pověřená ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Informace o výrobě v jiných pivovarech nemá.

Budvar, který už rok dováží cider Somersby Apple od dánského pivovaru Carlsberg, jej loni v ČR prodal 2100 hektolitrů. Podle mluvčího Budvaru Petra Samce je velmi populární v západní Evropě, ale v ČR je zatím málo známý.

Podle odhadu Unie lokálních výrobců cideru činila loni česká produkce jen asi 1000 hektolitrů. V Evropě, kde se jej v roce 2010 vypilo 15 milionů hektolitrů, spotřeba třináctým rokem roste a tento trend má pokračovat.

Nový čepovaný nápoj, míchaný ze speciálních odrůd jablek, nabízí Prazdroj od pondělí v desítkách restaurací a barů v Praze a Brně; distribuce se bude postupně rozšiřovat. Cider je na trhu pouze v čepované variantě. Pokud bude poptávka, nebrání se výhledově pivovar prodeji v lahvích.

Prazdroj prodal loni v ČR 6,8 milionu hektolitrů piva, meziročně o necelé jedno procento méně. Při zveřejnění prodejů v lednu uvedl, že oživení na domácím trhu zajistily hlavně novinky.

 

Právě se děje

Další zprávy