Plzeň: Berete nad průměr? Na byt města nemáte nárok

Helena Křížová, spolupracovnice Aktuálně.cz
7. 12. 2007 23:28
Radnice v Plzni mění pravidla pro nové nájmy
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Plzeň - Movití nájemníci v městských bytech? Vysoké příjmy a regulovaný nájem? Tohle už v Plzni nepůjde dohromady. Alespoň ne v městských bytech, které začne radnice přidělovat příští rok.

Od 1. ledna totiž začnou v Plzni platit nové směrnice městského zastupitelstva. Na přidělení bytu bude mít nárok ten, jehož měsíční příjmy nepřekročí průměrnou mzdu.

"Přidělovat budeme pouze menší byty do devadesáti metrů čtverečních, především na sídlištích. Větší volné byty v lukrativních částech v centru budeme nabízet za tržní nájemné," uvedl Zdeněk Švarc z bytového odboru plzeňského magistrátu.

Zatímco v městském bytě stojí metr čtvereční 54 korun měsíčně, tržní cena v Plzni je až dvojnásobná a pohybuje se mezi 70 a 120 korunami.

Konec časového pořadníku 

Podle dosavadních zjištění Aktuálně.cz je Plzeň prvním městem, které podobné pravidlo pro přidělování bytů přijalo. Většina radnic přihlíží k trvalému bydlišti a zaměstnání v daném městě, příjmu, který by umožňoval platit nájemné, době od podání žádosti. Důležité také bývá, zda žadatel nevlastní nemovitost nebo zda už  nebyl z nájmu vypovězen.

V Plzni jinak
Autor fotografie: Aktuálně.cz

V Plzni jinak

Nové pravidlo v Plzni

  • měsíční příjem nepřekročil průměrnou mzdu
  • počet dětí v domácnosti nehraje roli
  • doba od podání žádosti není argumentem
  • čistý trestní rejstřík, kromě neúmyslných trestných činů

Podmínky jiných měst

  • trvalé bydliště a zaměstnání v daném městě
  • příjem, který umožňuje platit nájemné
  • doba od podání žádosti, čím delší, tím větší šance
  • žadatel nesmí vlastnit nemovitost a nesměl být dříve z nájmu vypovězen

Absolutní výjimkou však Plzeň přece jen není. Městský byt v novém domě v Brně-Medlánkách může získat ten, jehož příjem nepřekročil osm desetin průměru v kraji. Tam je to však podmínkou dotačního programu EU, ze kterého město čerpalo pro stavbu domu peníze.

"Neinspirovali jsme se v Česku. K novým podmínkám přidělování bytů v Plzni nás vedla praxe některých měst třeba v Kanadě," uvedl Švarc. "Tam mají zájem pomáhat především těm lidem, kteří o to stojí a pomoc potřebují."

V Plzni navíc nebude argument pro přidělení bytu ani počet dětí v domácnosti. Rozhodující bude pouze příjem dospělých nájemníků. Kromě potvrzení o výdělku požaduje magistrát nově také čistý trestní rejstřík.

Tvrdší podmínky se vztahují nejen na nově podávané žádosti, ale i na ty, které město už eviduje. Těch je zatím zhruba tři tisíce osm set. Jejich počet se ale po novém roce zřejmě sníží. Z kola ven budou muset ti, kteří nové podmínky nesplňují, nebo by dokumenty nedodali.

Žádnou váhu už také nebude mít v bodovém systému dosavadní velké plus - doba, která uplynula od podání žádosti. Stejnou šanci bude mít nový žadatel i ten, který je v pořadníku už léta.

Byty i napraveným hříšníkům

Podle nové směrnice by měly městské byty sloužit obyvatelům s nižšími příjmy nebo lidem v tíživé situaci, kteří si jinak nemohou byt dovolit. Pokud už ovšem v obecním bytě bydlíte, nikdo se o to, zda nová kritéria splňujete, zajímat nebude. 

"Bylo by to vůči nájemníkům nekorektní, smlouvy jsme s nimi uzavírali za starých podmínek," uvedl Švarc. "Byty pronajímáme na dobu určitou, ale s automatickým prodloužením platnosti. K ukončení nájmu přistupujeme pouze při porušování podmínek, třeba neplacení nájemného," dodal.

Trochu benevolence projeví město u posuzování trestního rejstříku. "Neúmyslné trestné činy, třeba autonehody, překážkou nebudou," vysvětluje Zdeněk Švarc.

"Šanci mají i lidé, kteří se provinili záměrně. Pokud se zapojí alespoň na půl roku do resocializačních programů a budou plnit své povinnosti vůči státu, městu a jeho občanům, budeme jejich rejstřík považovat za čistý. Chceme pomoci těm, kdo o to stojí," dodal. 

 

Právě se děje

Další zprávy