Plýtvají penězi, porušují zákon. Šéf Lesů ČR v ohrožení

Karel Toman
13. 3. 2012 12:20
Ministr Bendl nevylučuje, že odvolá ředitele státního podniku kritizovaného NKÚ
Svatopluk Sýkora, ředitel státního podniku Lesy ČR
Svatopluk Sýkora, ředitel státního podniku Lesy ČR | Foto: Karel Toman

Praha - Křeslo pod ředitelem státního podniku Lesy ČR Svatoplukem Sýkorou se povážlivě naklonilo. Po závažných pochybeních v hospodaření, které v podniku odhalil Nejvyšší kontrolní úřad, ministr zemědělství Petr Bendl na přímou otázku Aktuálně.cz, zda zvažuje Sýkorovo odvolání, tuto možnost nevyloučil.

"Chci se nejdřív podrobně seznámit s výsledkem šetření a pak se rozhodnu, co dál," sdělil Bendl.

Žádosti o Sýkorovo odvolání se ozývaly už dříve v souvislosti se spornými lesnickými tendry. Teď ale tlak na jeho odchod roste i uvnitř koalice.

"S ministrem zemědělství Petrem Bendlem jsem se ohledně Lesů ČR sešla několikrát a žádala jej o forenzní audit a o okamžité odvolání generálního ředitele Svatopluka Sýkory," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně Parlamentu Kateřina Klasnová z Věcí veřejných.

Nález Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) je podle Klasnové jen poslední kapkou, navíc některé důležité zakázky nezmiňuje. Důvodů k Sýkorovu odvolání je proto podle ní víc.

"Co desítky milionů, které Lesy ČR vydaly za IT či PR služby, co najímání právnických služeb? Bylo vše potřebné a transparentní?" ptá se Klasnová.

Jako soukromá firma

Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole hospodaření státních Lesů České republiky zjistil porušení zákona i plýtvání penězi. NKÚ chce svůj kontrolní závěr oficiálně zveřejnit až příští týden.

Kontroloři v něm podle ČTK uvádějí, že ministerstvo zemědělství i podnik sám postupovaly někdy tak, jako kdyby Lesy ČR hospodařily s vlastním majetkem, ale rizika přenesly na stát. Lesy přitom nemají vlastní majetek, ale mají právo hospodařit s majetkem státu.

"Je to učebnicové rozkrádání státního majetku," glosoval zprávu NKÚ kritik hospodaření Lesů Zdeněk Valný z Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů. Upozornil také na fakt, že na většinu zprávou zmiňovaných kauz opakovaně upozorňovala média včetně veřejnoprávních.

Ministerstvo zemědělství mimo jiné podle závěru nevědělo, že generální ředitel firmy působil souběžně jako místopředseda představenstva akciové společnosti, jejíž předmět podnikání byl v některých činnostech shodný s podnikáním LČR. Zákon o státním podniku přitom takový souběh funkcí neumožňuje, podotýká NKÚ.

Z informací v kontrolním závěru vyplývá, že jde o současného ředitele Svatopluka Sýkoru.

Podle obchodního rejstříku Sýkora figuruje jako místopředseda představenstva Pragosport, a. s., společník YBS trading, s. r. o., a společník a jednatel Reviton, s. r. o.

Větší pravomoce pro NKÚ?

Také Bezpečnostní informační služba přitom ve své poslední výroční zprávě uvedla podnik Lesy ČR jako příklad státní firmy ovládnuté lobbisty, kteří její hospodaření ovlivňují v neprospěch státu.

Čerstvá zpráva NKÚ navíc přichází v době, kdy se poslanci TOP 09 a Věcí veřejných snaží prosadit novelu, která NKÚ umožní provádět pravidelné kontroly také v soukromých firmách, které většinově vlastní veřejné subjekty jako stát, kraj nebo obec. 

ODS, jejíž ministr zemědělství Petr Bendl má Lesy ČR v kompetenci, to ale zatím odmítá.

Podle nevládních organizací je ale nález NKÚ dokladem toho, jak naléhavě je kontrola podobných podniků potřebná.

"NKÚ znovu ukazuje, že zástupci politických stran v dozorčích radách a v roli ministrů si státní podniky buď neodkáží uhlídat, nebo se přímo podílí na tom, co známe z úst 'poradce Knetiga' jako loupež za bílého dne," soudí Martin Fadrný z Ekologického právního servisu.

"Všechny státem ovládané firmy potřebují přísnější pravidla minimálně stejně naléhavě, jako je potřebovaly veřejné zakázky," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy