Plynová pomoc z Bruselu: dvě firmy požádaly o miliardu

Tomáš Fránek
19. 10. 2009 22:11
Projekty na využití evropských peněz už předložily Moravské naftové doly a RWE
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Miliarda korun, kterou Evropská komise přidělila Česku na výstavbu dalších plynových zásobníků, zamíří na Moravu. O dotaci totiž pro své plány na rozšíření zásobníků na severu a jihu Moravy žádají dva konkurenti: RWE a Moravské naftové doly.

Peníze zatím do Česka nedorazily, protože se čeká na schválení projektů. Evropská miliarda však rozhodně nebude stačit - obě firmy potvrzují, že do rozšíření svých zásobníků musí investovat podstatně víc.

Žádáme a čekáme

Mluvčí Moravských naftových dolů Daniel Plovajko Aktuálně.cz potvrdil, že firma už žádost o peníze z Bruselu poslala. Chce rozšířit zásobník v Uhřicích na jihu Moravy. Zatímco nyní je kapacita uhřického zásobníků 180 milionů metrů krychlových metrů plynu, po rozšíření to bude až 260 milionů metrů.

"Je to část prostředků, rozšíření zásobníku je podstatně dražší. Navíc peníze se musí využít do roku 2011 a proto vzhledem k povolovacím procesům jsou využitelné na rozšíření stávajících zásobníků, ne na výstavbu nových," řekl Plovajko.

O peníze požádala také společnost RWE, ta chce peníze na rozšíření zásobníků na jižní a severní Moravě - Třanovice a Tvrdonice. "Na definitivní rozhodnutí o dotaci zatím čekáme. Celková investice do projektů rozšíření zásobníkové kapacity by měla dosáhnout asi 7 miliard korun," uvedl mluvčí RWE Martin Chalupský.

Rozšíření a výstavba nových zásobníků je jedním z opatření, jak omezit dopady plynové krize na Česko v případě přerušení dodávek z Ruska. Zásobníky zatím nejsou schopny pokrýt plnou denní spotřebu. V Česku je maximální denní výkon zásobníků 35 milionů kubíků, denní spotřeba se pohybuje kolem 53 milionů kubíků.

I bez peněz z Evropy

Kapacita všech zásobníků zemního plynu v České republice by se do roku 2013 měla zvýšit na 4,3 miliardy kubíků plynu a pokrývat tak téměř polovinu roční spotřeby země. Současná kapacita zásobníků je více než tři miliardy kubíků.

Zásobníky chtějí firmy stavět i bez evropských peněz.

Česká plynárenská chce stavět za miliardy zásobník plynu o kapacitě 200 metrů krychlových plynu také v jihočeské Radouni - novým plynovodem Mozart ho chce propojit na soustavu v Rakousku. Projekt mají financovat kanadské firmy.

Česká plynárenská chce stavět i další zásobník a to v uranovém dole Rožná. Firma chce zásobník postavit do pěti až šesti let Celková investice do zásobníku s kapacitou 300 metrů krychlových stlačeného plynu má být 12 miliard korun.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský dnes po jednání vlády uvedl, že na počátku výstavby jsou čtyři nové zásobníky.

 

Právě se děje

Další zprávy