Plyn od RWE dál nezlevní. Spor s Gazpromem pokračuje

ČTK ČTK
7. 6. 2013 11:23
RWE se nedohodla na mimosoudním urovnání sporu o ceny, následuje arbitráž
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa/Thinkstock

Düsseldorf/Moskva - Jednání mezi německou energetickou firmou RWE a ruským plynárenským gigantem Gazprom o mimosoudním urovnání sporu kvůli cenám plynu u dlouhodobých kontraktů zkrachovala.

Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dva informované zdroje. Záležitost tak podle mluvčího Gazpromu bude muset rozhodnout arbitrážní soud ve Vídni. RWE se ke zprávě odmítla vyjádřit.

Smlouvy na plyn jsou pro evropské energetické firmy velký problém. Většina společností uzavřela s dodavateli jako Gazprom a Statoil dlouhodobé dohody v době, kdy ceny byly vysoké. Nyní však musí prodávat plyn konečným zákazníkům za nižší tarify. Proto se snaží vyjednat snížení svých nákupních cen.

Gazprom již loni v prosinci uvedl, že dává přednost mimosoudnímu urovnání s RWE, a firmy doufaly, že se jim podaří uzavřít dohodu v první polovině letošního roku. Gazprom se dohodl na snížení ceny s většinou svých velkých klientů, kromě RWE.

Gazprom vede arbitráž rovněž s českou plynárenskou firmou RWE Česká republika. Gazprom požadoval po tuzemské RWE peníze za nevyčerpaný minimální objem plynu v letech 2008 až 2011, RWE ale tvrdila, že má právo snížit své odběrové závazky, aniž by musela něco platit. Arbitrážní soud se loni v říjnu přiklonil na stranu RWE, Gazprom se však proti rozhodnutí odvolal.

Gazprom je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí střední a východní Evropy včetně Česka, Polska a Maďarska. Firma disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol.

Provozní zisk RWE v prvním čtvrtletí klesl o 4,2 procenta na 2,3 miliardy eur (59 miliard Kč). Firmě mimo jiné uškodily stagnující ceny energií pro velkoodběratele a nižší marže ve výrobě energií. RWE je druhým největším energetickým koncernem v Německu. V Česku je pak největším hráčem na trhu s plynem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké dodavetele plynu si vyberete?

 

Právě se děje

Další zprávy