Plné znění verdiktu arbitráže s Nomurou

Sabina Slonková
23. 3. 2006 13:40
Praha - Ministerstvo financí se dohodlo se zástupci japonské Nomury a zveřejní celé znění verdiktu arbitráže. Uvnitř: VERDIKT KE STAŽENÍ.

V londýnské arbitráži Česko prohrálo spor ohledně Investiční a poštovní banky.

Ministerstvo hodlá český překlad verdiktu zveřejnit v nejbližších dnech, redakce Aktuálně.cz přináší anglickou verzi rozhodčího nálezu již nyní.

Bývalý investor v české zkrachovalé bance, japonská skupina Nomura, vyhrála první z řady sporů v Londýně. Arbitři rozhodli, že Česko poškodilo Nomuru, když neochránilo dostatečně její investici.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

NEPŘEHLÉDNĚTE:

  • Speciál: Nomura a české miliardy
    Miliardy z kapes daňových poplatníků, ale také miliardy, jež by mohly přitéct do státního rozpočtu. O to se v těchto dnech hraje v arbitrážích okolo kauzy IPB. Projděte si všechny podstatné zprávy, které k této kauze přinesl deník Aktuálně.cz

Ostatním velkým bankám totiž stát pomohl s oddlužením, zatímco špatné půjčky z IPB nevyvedl.

Právní pře ale nekončí, v příštích týdnech a měsících posoudí titíž arbitři žádost Nomury o odškodné ve výši 40 miliard korun.

Může se pohybovat kdekoliv mezi nulou až plnou částkou - doplněnou o úroky a soudní výlohy. Konečný účet tak může stoupnout i na 70 miliard korun.

V Paříži zase u ústního slyšení v rámci takzvané curyšské arbitráže žádá Česká republika 111 miliard korun kvůli nákladům spojeným s uvalením nucené správy na IPB.

Ta v rychlé akci připadla Československé obchodní bance za symbolickou jednu korunu. I s ČSOB vede Nomura toho času dva spory.

 

Právě se děje

Další zprávy