Plechové haly na polích? Nechceme, říkají lidé

Tomáš Fránek
8. 5. 2008 23:00
Lidé v Olomouci nechtějí nové sklady u města
Vizualizace paírny Wanemi v Zábřehu. Bude-li tam stát, rozhodnou voliči lidovým hlasováním.
Vizualizace paírny Wanemi v Zábřehu. Bude-li tam stát, rozhodnou voliči lidovým hlasováním. | Foto: Wanemi

Olomouc - Boom výstavby skladových ploch, které ve stále větší míře obklopují města v tuzemsku, už má své první odpůrce.

Lidem v Olomouci se nelíbí plány, podle kterých by na zemědělské půdě v okolí města mohlo vyrůst několik skladových areálů.

Podle protestujících občanských sdružení tak dojde ke zhoršení životního prostředí, likvidaci kvalitní zemědělské půdy a výraznému zhoršení krajinného rázu.

Devět ze čtrnácti

Studie hodnotila 14 lokalit na okrajích města a devět z nich vybrala jako vhodné pro podnikatelské účely. Haly a skladové prostory by tak mohly vyrůst například u výpadovky z Olomouce na Ostravu, u silnice spojující Olomouc ze Šternberkem nebo u komunikací na Přerov a k obchodnímu centra Olympia.

Velký logisticko - technologický park má také vyrůst na kopci nad Olomoucí směrem k obci Slabotín. Park má vyrůst na mimořádně kvalitní zemědělské půdě, stavbu parku na černozemi už kritizovalo také Ministerstvo životního prostředí.

Podle odpůrců výstavby nových skladovacích a logistických areálů by tyto stavby neměly obsadit všechny volná místa v okolí města.

"Vzhledem k převládajícímu vanutí větru od západu na východ se v Evropě západní strany měst, tzv. West Endy, zásadně ponechávaly vyhrazené pro obytnou zástavbu, zatímco průmysl a doprava se situovaly na východ, aby tak hluk a zplodiny neobtěžovaly obyvatele," uvedl předseda Občanského sdružení za krásnou Olomouc Martin Horáček.

Podle sdružení mají skladovací areály minimální a pouze krátkodobý přínos na snížení nezaměstnanosti, vedou ale k zvýšené dopravní zátěži a znehodnocení úrodné půdy.

Horší krajina pro lidi

A skladovací haly by podle odpůrců změnily výrazně krajinu a to k horšímu, To se týká především lokality u Bělkovic na úpatí Svatého Kopečka a Nízkého Jeseníku.

"Zdravé a klidné bydlení by mělo mít prioritu před soukromými podnikatelskými záměry," uvedl Horáček.

Plány na výstavbu nových parků se nelíbí ani ekologům. "Je  nešťastné, že se lokality pro průmyslové areály a skladovací haly umisťují ve volné krajině, která se tímto ničí. Likviduje se kvalitní zemědělská půda i krajinný ráz," uvedla Dominika Kovaříková z Hnutí Duha.

Ke studii se lidé mohli vyjádřit do středy. Studie bude podkladem pro zpracování zásad územního rozvoje Olomouckého kraje, které budou závazné pro tvorbu územních plánů obcí. 

To, že firmy chtějí začít stavět ve velkém haly v regionech, potvrzují i analýzy odborných firem.

Český trh s průmyslovými nemovitostmi v posledních dvou letech totiž rekordně rostl. A to zatím hlavně v Praze. Vyplývá to z analýzy trhu provedené poradenskou společností King Sturge.

Podle ní by měl tento dynamický trh v růstu pokračovat i během letošního roku, což ostatně potvrzují i výsledky za letošní první kvartál. Jedinou výraznější změnou tak bude omezení výstavby v Praze na úkor ostatních rychle se rozvíjejících měst.

 

Právě se děje

Další zprávy