Platební morálka firem je nejhorší od roku 2009

ČTK ČTK
18. 2. 2014 10:21
Tuzemské společnosti hradily své závazky v průměru za 76 dnů
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Platební morálka firem se loni zhoršila, své závazky hradily v průměru za 76 dnů, zatímco předloni to bylo o den méně. Loňský výsledek je nejhorší od roku 2009, kdy dodavatelé na své peníze čekali 77 dnů. Vyplývá to z pravidelné analýzy ČSOB Factoring.

Česko na tom není dobře ani v porovnání s okolními státy. Například slovenské firmy platily loni své závazky v průměru za 60 dní, v Německu za 41 dní.

"Firmy se v Česku stále potýkají s nedostatkem provozního kapitálu. Situace způsobuje problémy zejména malým a středním dodavatelům v některých odvětvích, neboť neschopností poskytnout odběratelům požadovaný odklad splatnosti ztrácejí konkurenceschopnost," uvedl předseda představenstva ČSOB Factoring Tomáš Morávek.

Zlepšení platební morálky zaznamenaly loni nejvíce firmy v maloobchodu, kde se úhrada faktur zkrátila ze 78 na 72 dnů. Druhého nejvýraznějšího zkrácení inkasa, o celých pět dní na 80 dnů, se dočkali dodavatelé ve strojírenství. Naopak o 11 dnů se zhoršila platební morálka firem ve zdravotnictví, a to na 117 dnů. Ve stavebnictví firmy platily za 92 dnů, tedy o deset dnů později než o rok dříve.

Platební morálku mají české firmy stále jednu z nejhorších v regionu. Nejlépe jsou na tom Němci, u kterých se návratnost od vystavení faktury zlepšila o den na 41 dnů. Rakušané si polepšili o osm dnů na 50 dnů. Naopak Francouzi si pohoršili na 64 dnů.

 

Právě se děje

Další zprávy