Platby daní v hotovosti budou omezeny

ČTK, eko
16. 11. 2005 10:07
Praha - Ministerstvo finanací chce omezovat platby daní v hotovosti na finančních úřadech.

Ministerstvo financí chce postupně omezovat toky hotovostních plateb na přepážkách finančních úřadů. Důvodem je zvýšení bezpečnosti pracovníků úřadů a posílení bezhotovostních plateb a snížení nákladů na zajištění bezpečnosti. ČTK o tom dnes informovalo MF.

Mladá fronta Dnes napsala, že sněmovnou nepozorovaně prošla změna, která znemožňuje platit daně nad deset tisíc korun v hotovosti. Změna začala platit 11. listopadu.

MF uvedlo, že jen v loňském roce bylo na finančních úřadech zaplaceno asi deset miliard korun. Náklady na zajištění bezpečnosti pak dosáhly nejméně 50 milionů korun.

"Vzhledem k tomu, že jednání s bankami o tom, aby si neúčtovaly při platbách daní poplatky, nebyla úspěšná a jednání s Českou poštou o zavedení speciálních složenek pro platbu daní zatím nebyla ukončena, připravilo MF pozměňovací návrh, kterým dojde v příštím roce ke zrušení tohoto limitu," napsalo MF v dnešním prohlášení.

To znamená, že platby daní na FÚ v hotovosti budou v příštím roce ještě bez omezení. Od roku 2007 ale bude zaveden pro hotovostní platby na finančních úřadech limit půl milionu korun. V dalších letech se tento limit bude postupně snižovat.

 

Právě se děje

Další zprávy