Plán s dálnicí do Vídně nedostal zelenou. Jde před soud

ska, tof
2. 12. 2008 10:52
Precedeční spor rozhodoval Ústavní soud
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Boj o plán, zakotvující kontroverzní trasu dálnice z Brna do Vídně přes Mikulov, nekončí. Plán se totiž vrací před soud.

Ústavní soudci dnes totiž zrušili na základě stížnosti ekologů verdikt Nejvyššího správního soudu, který návrh na zrušení Územního plánu velkého územního celku Břeclavsko, jenž s výstavbou silnice R52 přes Pálavu, Novomlýnské nádrže a Mikulov počítá, odmítl přezkoumávat.

Po rozhodnutí ústavních soudců, kteří potvrdili, že bylo porušeno právo ekologů na spravedlivý proces, se ale plánem soudci budou muset zabývat.

Nevěděli co schvalují

Podle odpůrců schváleného plánu se jihomoravští zastupitelé při jeho projednávání dopustili řady pochybení. "Jde také o celou řadu procesních pochybení z nichž nejzávažnější, je fakt, že v době, kdy zastupitelé jihomoravského kraje tento územní plán schvalovali, vůbec neměli k dispozici jeho konečnou verzi. Nevěděli tedy, co schvalují," uvedl Pavel Černý z Ekologického právního servisu.

Jde o precedenční verdikt, která může mít význam i pro další podobné případy, kdy se do územních plánů dostaly kontroverzní stavby silnic, obchodních center nebo jiných velkých projektů.

Nejvyšší správní soud odmítl návrh na zrušení Územního plánu velkého územního celku Břeclavsko s tím, že to nepatří do jeho kompetence. "Územní plány schválené podle stavebního zákona platného do 31. prosince 2006 nejsou opatřením obecné povahy, které Nejvyšší správní soud může přezkoumávat," uvedl už dříve pracovník Nejvyššího správního soudu Michal Lovritš.

O dálnici se bojuje nejenom u soudu, ale i mezi politiky a občanskými sdruženími. Dálnice z Brna do Vídně je jednoznačně výhodnější přes Mikulov než přes Břeclav, nezničí přírodu a je levnější.

Vláda už rozhodla

Takový je podle zástupců Jihomoravského kraje a státu výsledek srovnávacích odborných studií, které porovnávaly trasu dálnice přes Mikulov a Břeclav.

Vláda už po tlaku Strany zelených rozhodla, že postaví jak R52 do Mikulova, tak čtyřproudový obchvat Břeclavi a jeho napojení na rakouskou silniční síť.

 

Právě se děje

Další zprávy