Plán na atomové teplo nám ničí parcely, stěžuje si obec

Karel Toman
14. 12. 2011 12:45
V Tetčicích u Brna koupili lidé pozemky v místech, kudy má vést teplovod z Dukovan
Foto: Karel Toman

Tetčice - Obec Tetčice se chystá žalovat Jihomoravský kraj kvůli zvažovanému teplovodu z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna.

Krajem schválené zásady územního rozvoje totiž podle tamního starosty Martina Ambrose znehodnotily parcely, které si už lidé koupili na stavbu domů.

Podobných konfliktů se zájmy obcí má však historicky první "územní plán" Jihomoravského kraje víc, tvrdí Pavel Černý z advokátní kanceláře Šikola. Ta bude Tetčice a nejspíš i další subjekty ve sporu zastupovat.

Advokátní kancelář Šikola vede s úřady spory také ohledně jiných velkých staveb silných investorů, například o rychlostní silnici R43 nebo ivanovický Bauhaus.

Kraj pochybení odmítá. Úřad sice podle mluvčího Jiřího Klementa námitky obce vůči teplovodu zamítl, řádně je ale vypořádal podle zákona.

Nepostaví se ani bouda

Tetčice mají schválený územní plán, který platí už asi deset let. Ten počítá se stavebními parcelami, kde už lidé nakoupili pozemky podle starosty až za 1400 korun za metr. Obec leží v příjemné krajině u Rosic, do centra Brna je to odsud po dálnici D1 čtvrt hodiny.

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje vešly v platnost v polovině září a podle stavebního zákona s ním obec musí svůj územní plán uvést do souladu.

Kraj ve svých plánech zablokoval území pro zvažovanou stavbu teplovodu z Dukovan do Brna. Problém je, že koridor, na kterém se odteď z nařízení kraje nesmí stavět, protíná území, které si obec předtím vyhradila k výstavbě domů.

Připomeňte si, jak v Ivanovicích lidé bojují s Bauhausem

"Ve chvíli, kdy kraj přijal zásady územního rozvoje, klesla cena pozemků na dvacet korun. Není možné vysvětlovat lidem, kteří si nakoupili pozemky za čtyři miliony, že teď mají hodnotu 40 tisíc," zlobí se starosta Ambros.

"Nesmíme v této oblasti vydávat územní rozhodnutí, což znamená, že se v obci dva roky nepostaví ani bouda. Otázka přitom je, jestli se bude vůbec kdy teplovod stavět, protože to závisí na stavbě pátého bloku Dukovan, na který ještě neexistuje ani předběžný projekt. Nelze tedy očekávat, že by mohl být dřív než v roce 2025," vysvětluje dále.

Starosta: Kraj se rozhodl na náš úkor

Starosta podle svých slov nemá nic proti jádru a nevadí mu ani teplovod. Nelíbí se mu ale způsob, jak kraj zasáhl do práv obce. "Kdyby ten parovod vedl o nějakých 200 metrů dál, dá se s tím pracovat," tvrdí.

Obec kraji vytýká, že ji o záměru neinformoval dříve už v zadání krajského územního plánu. Kraj jí ale ve vypořádání námitek odpovídá, že jí to stavební zákon nenařizuje. Námitky podle kraje nemělo ani ministerstvo pro místní rozvoj.

Tím, že teplovod má krajskému městu dodat obrovské množství tepla bez emisí, se "jedná o záměr, který… byl vyhodnocen jako záměr krajského významu, tj. nadmístního významu," píše kraj k námitkám Tetčic.

"Konzultace ze strany Jihomoravského kraje probíhaly tak, že obce buď neměly informace vůbec, nebo jen polovičaté. Chápu, že si kraj zvolil variantu, aby to vyšlo co nejlevněji, bohužel se to ale děje na úkor nás, a to nemůžeme trpět," tvrdí starosta Ambros.

"Neseme to velice nelibě a dáváme kvůli tomu na Jihomoravský kraj žalobu. Zastupovat nás bude advokátní kancelář Šikola. Musíme chránit majetky občanů, kteří si tam v dobré víře nakoupili pozemky, na kterých teď nebudou moci stavět," vysvětluje starosta, proč jde jeho obec do sporu s krajem.

Nevyloučil přitom, že se k žalobě přidají také vlastníci dotčených pozemků i další obce.

"Těch problémů je tam mnohem víc. Zásady mají opravdu hodně odpůrců a otázka jejich napadení je komplikovanější," řekl Aktuálně.cz Pavel Černý z AK Šikola. Spory se podle něj mohou vést například i o rozšíření stávajícího železničního koridoru z Brna přes Rapotice na Třebíč.

Například v tomto případě Jihomoravský kraj připomínkám Tetčic částečně vyhověl, když blokovaný pruh pro koridor zúžil.

Podívejte se, jak má vypadat sklad jaderného odpadu, který nikde nechtě

Žaloba by měla padnout do konce roku

"Půjde především o to, zda jsou zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje v souladu s principy minimalizace zásahů do práv obce," naznačil právník.

Žalobu se chystá podat v nejbližších týdnech. U opatření obecné povahy, jako jsou zásady územního rozvoje, se totiž podle něj od 1. ledna 2012 mění právní úprava. Dříve je řešil správní soud v jednostupňovém řízení bez bližšího přezkumu. Nově se jimi ale budou zabývat krajské soudy s možností kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

"Tím pádem se celý proces asi citelně protáhne, a může tedy být žádoucí stihnout to do konce roku," upřesnil Černý.

S teplovodem z Dukovan počítá do budoucna elektrárenská společnost ČEZ, rozhodnutí, jestli se ale bude skutečně stavět, zatím nepadlo. Najisto zatím počítá jen s teplovodem z Jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic.

 

Právě se děje

Další zprávy