Placené volno pro otce? Nápad TOP 09 narazil u firem

Petr Kučera Petr Kučera
2. 11. 2012 6:00
Zástupci zaměstnavatelů chtěli naopak razantní snížení počtu placených překážek v práci
Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Čerství tatínkové nezískají nárok na jeden den placeného volna. S nápadem na jeho zavedení se před rokem pochlubila TOP 09. Ale nakonec neuspěla, jak nyní zjistil online deník Aktuálně.cz.

Proti rozšíření nároku na volno s náhradou mzdy se totiž postavili zástupci zaměstnavatelů. "Návrh zásadně odmítáme," uvedla Libuše Brádlerová ze Svazu průmyslu a dopravy na jednání tripartity, kde se scházejí zástupci vlády, zaměstnavatelů a odboráři.

Návrh ale nepodpořila ani Českomoravská konfederace odborových svazů. Její zástupci sice chtěli dosavadní možnost rozšířit, ale pouze kvůli účasti u porodu nebo odvozem dítěte z porodnice.

S návrhem přišla vloni na podzim poslankyně Jana Kaslová z TOP 09. Sněmovní výbor návrh schválil a požádal tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, aby novelizoval příslušné nařízení vlády.

Přes ministrovu podporu však plán narazil na tripartitě, tedy ještě před odesláním do vlády. Klíčové jednání na tripartitě se uskutečnilo už na konci loňského roku, nicméně TOP 09 zatím o osudu svého plánu neinformovala.

"Ano, s touto záležitostí jsme se velmi výrazně střetli na jednání tripartity," potvrzuje nyní exministr Drábek.

Den místo týdne? Ani to ne

Právě Drábek musel krátce po svém nástupu do funkce v roce 2010 odložit na neurčito původní velkorysý plán na týdenní otcovskou dovolenou, s nímž v rámci "rodinného balíčku" přišel už v roce 2008 jeho předchůdce Petr Nečas z ODS.

Zatímco stát na proplácení otcovské dovolené neměl peníze, přišla poslankyně Jana Kaslová s návrhem, aby volno proplácely firmy - i když pouze na jediný den.

Podle návrhu by zaměstnavatel měl novou povinnost poskytnout zaměstnanci, jenž se stal otcem, placené volno po dobu jednoho dne následujícího po narození dítěte.

"Je s podivem, že mladý muž, který se chystá začít rodinný život, může dostat dva dny pracovního volna na svou svatbu, nicméně při narození dítěte nárok na žádné celodenní volno nemá," uvedla tehdy Kaslová.

Podle Kaslové měl nárok směřovat jen na den bezprostředně po porodu. "Pomohlo by to zejména tam, kde už v rodině další potomek je, například akutní vyřešení hlídání, nebo aby tatínci mohli být první chvíle s maminkou v porodnici a nemuseli se obávat, zda je zaměstnavatel pustí ze zaměstnání," řekla online deníku Aktuálně.cz.

"Diskutovali jsme také o posunutí nároku na některý z dalších dnů po porodu, a to vzhledem ke kritikám ze strany maminek, že chceme dát tatínkům možnost se probrat z deliria," vzpomíná Kaslová. Volno v další dny, třeba při odchodu z porodnice, je sice podle ní stejně důležité, ale věří, že si jej díky časovému odstupu již tatínkové mohou snáze domluvit sami.

Omezme i to, co je

Zástupci zaměstnavatelů se ale na tripartitě postavili zásadně proti. "V současné době nelze zatěžovat firmy dalšími náklady," zdůraznil generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška. Konstatoval, že možnost čerpání celého dne volna již dnes vyplývá z některých kolektivních smluv.

Libuše Brádlerová ze svazu navíc připomněla, že zaměstnavatelé již dříve neúspěšně požadovali naopak "razantní snížení" počtu placených překážek v práci, tedy nároku na volno s náhradou mzdy.

Svaz průmyslu nyní tvrdí, že tento požadavek pro něj už není aktuální. "Souvisí to s eventuální budoucí úpravou zákoníku práce, ta však není na pořadu dne ani v plánech vlády. Samozřejmě ve vhodnou dobu budeme téma diskutovat se zákonodárci," říká mluvčí svazu Milan Mostýn.

Jak to teď funguje

Podle nynější legislativy může nastávající tatínek využít placené pracovní volno jen k tomu, aby odvezl svou manželku nebo partnerku do porodnice.

Na pracovní volno, ovšem bez náhrady mzdy, má pak nárok také tehdy, je-li přítomen u porodu. Ale v den po narození dítěte už musí případné volno čerpat ze své dovolené.

Jen porod nebo odvoz

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil na jednání tripartity uvedl, že za vhodnější by považoval čerpání volna jen v souvislosti s účastí u porodu.

Podle místopředsedy ČMKOS Václava Pícla sice odboráři podporují opatření na pomoc rodinám s dětmi, tento návrh ale prý postrádal smysl. Byl by nicméně pro rozšíření dosavadního nároku na placené volno kvůli odvozu matky s dítětem z porodnice, a to z nynější nezbytně nutné doby na celý den.

Nečas chtěl platit týden "otcovské"

Současný předseda vlády a bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas z ODS přitom už v roce 2008 navrhoval, aby tatínkové měli nárok na týdenní otcovskou dovolenou.

Návrh mimo jiné předpokládal, že by stát platil otcům během týdenní dovolené zhruba 70 procent jejich mzdy, tedy stejně jako dostávají ženy u peněžité podpory v mateřství. Otcové by si mohli dovolenou vybrat do šesti týdnů po narození dítěte. Podobně jako u mateřské by šlo o peníze z nemocenského pojištění. Rozpočet by tato novinka stála kolem půl miliardy korun ročně.

Po předloňských volbách však tuto možnost odmítl nový ministr Jaromír Drábek z TOP 09. "Kvůli nutným úsporám musíme obtížně škrtat sociální pomoc v řadě oblastí, kde je to velmi nepříjemné, včetně dávek zdravotně postiženým. Nedokážu si tedy představit, že bychom teď na druhé straně zvyšovali rozpočtové výdaje nějakou novou dávkou," řekl tehdy online deníku Aktuálně.cz.

"S návrhem na zavedení otcovské dovolené nicméně věcně souhlasím a myslím, že na ni časem dojde. Určitě ale ne po dobu rozpočtové krize," dodal tehdy Drábek.

 

Právě se děje

Další zprávy