Pivovary jedou naplno, mají za sebou rekordní půlrok

dkl, čtk
24. 8. 2007 9:55
Výroba se blíží 10 milionům hektolitrů
Foto: Ondřej Besperát

Praha - České pivovary mají za sebou velmi úspěšných šest měsíců. V prvním pololetí se jim povedlo vyrobit 9,92 hektolitrů piva, tedy nejvíc v historii.

Výroba se tak zvýšila o 3,9 procenta oproti loňskému roku.

Odbyt pivovarům dle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven rostl jak v tuzemsku, tak v zahraničí.

Přitom pro domácí trh šla převážná většina produkce. Konzumentům v Česku šlo 8,15 milionů hektolitrů. Napomohlo tomu především příznivé, teplé počasí.

Cíl vývozu: Německo

Největší část exportu, téměř 37 procent, směřovala do Německa. Druhým největším odběratelem bylo Slovensko, kam putovalo přes 16 procent vývozu.

Třetím příčku obsadila Anglie s podílem zhruba osmi procent. Pivo z Česka se vyváží také do Spojených států, Švédska či Ruska, ale třeba i na britské Panenské ostrovy nebo do afrického Beninu.

Největšími domácími producenty piva zůstávají Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen a Budějovický Budvar. Následují Starobrno, PMS Přerov, Drinks Union a Královský pivovar Krušovice.

Největší část produkce pro domácí trh, asi dvě třetiny, tvoří výčepní pivo, 29 procent představují ležáky. V zahraničí je naopak největší zájem o český ležák, jehož podíl na exportu činí 76 procent. Výčepní piva tvoří 21 procent prodejů. Dynamicky v Česku roste produkce nealkoholického piva.

 

Právě se děje

Další zprávy