Pivo musí i za hranice, zákazy pivovarům neprošly

Tomáš Fránek
6. 8. 2007 9:40
Pivo zakazoval vyvážet Staropramen nebo Městský pivovar Platan
Pivovar Staropramen v Praze.
Pivovar Staropramen v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Do letošního října musí pivovary změnit smlouvy s hostinskými, ve kterých zakazují vývoz svého piva do zahraničí.

Změnu smluv nařídil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, podle kterého je podmínka zakazující vývoz piva vážným porušením tuzemského i evropského soutěžního práva.

Mezi pivovary, které vývoz zakazovaly, patří například Staropramen, Městský pivovar Platan nebo Bohemia Regent. Pivovary jako důvod pro zákaz vývozu uváděly především ochranu obalového konta, označení obalů a etiket, reklamační důvody a jakost zboží.

Protievropské omezení

"Takové omezení však představuje nedovolené narušení soutěžního prostředí, a to nejen na českém trhu. Dopady může mít i na obchod mezi členskými státy," uvedl v infolistu týkajícího se trhu s pivem Luděk Svoboda, ředitel Sekce ochrany hospodářské soutěže.

Takové dohody, jaké uzavíraly pivovary, jsou podle úřadu vždy zakázané, bez ohledu na tržní podíl daných soutěžitelů.

Úřad se rozhodl poté, co s ním pivovary začaly spolupracovat, že nezahájí správní řízení a celý případ řeší pomocí soutěžní advokacie.

Byly tak dohodnuty lhůty, ve kterých se musí změnit smlouvy. Posledním termínem je konec října 2007.

"Úřad průběžně kontroluje, zda byla nápravná opatření provedena skutečně v plném rozsahu," uvedli zástupci antimonopolního úřadu v infolistu.

V Česku je v současnosti kolem 50 pivovarů. Víc než čtyři pětiny tuzemského trhu ovládá sedm firem.

 

Právě se děje

Další zprávy