Pitr: Stát nemůže prodat náš dluh

Petr Havel, Milan Duda
25. 1. 2006 16:02
Praha - K tomu, aby mohl nějaký subjekt pohledávku za Setuzou od České konsolidační agentury koupit, musí mít souhlas samotné Setuzy. Tvrdí to představitel společnosti Český olej Tomáš Pitr i generální ředitel Setuzy František Janů.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

To v praxi znamená, že by ji nemohl získat Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PRGLF). Podle Pitra totiž podléhá nakládání s pohledávkou režimu "prodeje pohledávky s právní vadou". Tou se stala v okamžiku, kdy Setuza odstoupila v loňském roce od notářského zápisu týkající se převodu pohledávky z konsolidační agentury na garanční fond, který uznával závazek Setuzy.

Jiří Pekárek, mluvčí ČKA, však popírá, že by agentura souhlas k postoupení pohledávek za Setuzou potřebovala. ČKA totiž nepřipouští, že by se jednalo o pohledávku s právní vadou: "Odstoupení od notářského zápisu, který nabyl účinnosti souhlasem vlády ČR s postoupením pohledávek na PGRLF, nepovažujeme za účinné."

Podle Pitrova výkladu by při prodeji pohledávky musely být splněny dvě podmínky: "Nabyvatel pohledávky musí  nabídnout částku minimálně ve výši jejího ocenění, a zároveň musí zajistit souhlas dlužníka s převodem pohledávky s tím, že dlužník tu pohledávku uznává," konstatoval Pitr. Setuza je přitom podle jeho slov dluh ochotna uznat, "avšak jen v případě, pokud bude nabyvatel dostatečně bonitní, například skupina PPF". To potvrzuje i Janů.

Převod pohledávky na PGRLF je tak podle Pitra možný jen teoreticky. "To by se muselo stát jen za účasti Českého oleje, ten ale za stávající situace nebude vystupovat proti PPF," zdůrazňuje Pitr. Skupina PPF získala  minulých dnech předkupní právo na více než 90 procent akcií Setuzy, které vlastní společnost Český olej. Zároveň nabídla konsolidační agentuře, že její pohledávku za Setuzou koupí za 570 milionů korun - tedy za cenu vyšší, než je tržní ocenění na necelé půl miliardy korun. Podle ministra zemědělství Jana Mládka by i taková varianta přicházela v úvahu.

ČKA však bude zítra projednávat původní variantu - tedy postoupení pohledávek za Setuzou na PRGLF. "Jiné zadání od vlády prostřednictvím ministerstva financí ČKA neobdržela," řekl Pekárek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy