Piráti mají na Vánoce žně, nelegálních programů je víc

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 12. 2012 10:19
Souvisí to s vánoční nadílkou nových počítačů a snahou získat bezplatně nové programy
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Počet případů softwarového pirátství se v prosinci zvýší proti jiným měsícům zhruba o 30 procent.

Souvisí to s vánoční nadílkou nových počítačů, které chtějí uživatelé bezplatně vybavit populárními programy. Uvedla to protipirátská unie BSA. 

Žebříčku pirátství stále dominuje stahování softwaru z anonymních pirátských internetových zdrojů, které tvoří 55 procent případů. Přibývají ale případy, ve kterých lze identitu piráta odhalit. 

"Řešíme stále častěji oznámení či případy nabídky pirátského softwaru za úplatu. Tito komerční piráti nabízejí levnější rádoby legální software prostřednictvím internetových aukcí (20 procent) či již nainstalovaný na repasovaných počítačích (20 procent) například v bazarech nebo na aukčních serverech," uvedl mluvčí BSA Jan Hlaváč.

V Česku se pirátsky užívá 35 procent softwaru a softwarové firmy kvůli tomu ročně přicházejí o tržby v hodnotě 3,8 miliardy korun. Mezi nejčastěji užívaný nelegální software patří operační systémy a kancelářské aplikace Microsoftu, antivirové programy firmy Symantec, software pro grafiky od Adobe a pro projektanty od společnosti Autodesk.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kupujete legální software?

 

Právě se děje

Další zprávy