Piloti: Snížíme si mzdy. ČSA: Slibujete nesplnitelné

Tereza Holanová Tereza Holanová
9. 12. 2011 15:49
Odboráři nabízí, že si sníží mzdy až o 11 procent. Podle ČSA by měli raději přispět na škody, které způsobili
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Piloti nabízejí Českým aeroliniím, že si v příštím roce nechají snížit mzdy o 50 milionů korun, tedy o 9 až 11 procent. Tímto řešením chtějí pomoci letecké společnosti vyřešit její krizi. Mluvčí aerolinek ale tvrdí, že piloti slibují nesplnitelné.

Jak zástupci Českého sdružení dopravních pilotů (CZALPA) ve čtvrtek oznámili, zaměstnanci jsou ochotni dočasně přistoupit na snížení mezd. Podmínkou je, že ČSA začnou okamžitě hledat strategického investora, který aerolinky ještě v příštím roce koupí.

Kdo by se mohl stát novým majitelem, odboráři určovat nechtějí, jak ale naznačují, mohla by to být některá z asijských leteckých společností, které chtějí rozšířit svou síť o partnery v Evropě.

ČSA: Slib je nesplnitelný

Zástupci ČSA ovšem na prohlášení pilotů reagují slovy, že se jedná o nereálné sliby a manipulaci s veřejností. Privatizace totiž není žádnou novinkou, aerolinky se na ni připravují už od roku 2010.

Odboráři svými protesty společnost akorát připravují o zisky a snižují její hodnotu, tvrdí mluvčí aerolinek Hana Hejsková. Například protestní akce z minulého týdne vyšla podle ní na desítky milionů korun. Navrhovaných 50 milionů by proto piloti měli raději využít na náhradu škod, které aerolinkám vznikly - sem patří třeba zbytečné náklady na zajištění náhradních letadel.

"Odborová organizace navíc nabízí něco, k čemu nemá mandát od ostatních pilotů a co nemůže splnit," zdůrazňuje Hejsková.

"Ještě jsme nevymýšleli striktní model, jak by to mohlo vypadat," reaguje sekretář CZALPA Filip Gaspar. CZALPA by ale podle něj měla vyjednávat podmínky pro všechny piloty, tedy nejen pro ty, kteří jsou členy sdružení.

Odbory: Jednou už jsme platy snížili

Jako další podmínku snížení mezd si piloti stanovili, že ČSA musí okamžitě zastavit vyvádění letadel do své dceřiné společnosti Holidays Czech Airlinies. Právě to se stalo minulý týden jádrem jejich protestů.

Piloti připomínají, že si kvůli krizi aerolinek před dvěma lety snížili mzdy již o 30 procent. "To je pravděpodobně nejvíce ze státních zaměstnanců," uvádí CZALPA ve své zprávě a komentuje, že zatímco zahraniční dopravci z krize již vybředli, ČSA se nadále potácí v problémech.

Z poslední zprávy Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) vyplývá, že celkový zisk členů, které IATA sdružuje, letos klesne o polovinu na 6,9 miliardy dolarů. Evropští dopravci by přitom měli přispět ziskem ve výši jedné miliardy dolarů.

Jak zástupci CZALPA upozorňují, piloti nadále setrvávají ve stávkové pohotovosti. "Poslední vývoj kolem ČSA je kritický a směřuje k úpadku společnosti," uvádějí odboráři ve své zprávě. Aerolinkám podle nich hrozí podobný osud jako české námořní plavbě.

ČSA se ale ohrazují, že CZALPA veřejnost i ostatní piloty dezinformuje a problémy aerolinek používá pouze jako zástupné téma k tomu, aby získala vlastní výhody.

 

Právě se děje

Další zprávy