Philip Morris snižuje zisk prodejcům

Redakce EKO
28. 4. 2006 12:49
Praha - Největší výrobce cigaret v České republice Philip Morris se brání levným cigaretám. Rozhodl se proto, že sníží od května distributorům a prodejcům u nejprodávanějších cigaret marži až o 4,5 procenta.

Snížením marží chce zmírnit propad zisku, který u této společnosti meziročně klesl o více než jednu miliardu korun.

Philip Morris snížila loni nekonsolidovaný čistý zisk na 3,05 miliardy korun z předloňských 4,41 miliardy Kč.

Český trh s cigaretami podle odborníků loni po vstupu do EU díky zániku bezcelních prodejen značně vzrostl, cenově se však propadl. Pokles nebyl plošný, na trhu se ale začaly objevovat nové firmy nabízející velmi levné cigarety.

Jedním z hlavních důvodů pro tento vývoj bylo odstranění 55procentního dovozního cla.

Firma se před nedávnem rozhodla vyplatit za loňský rok hrubou dividendu 1112 Kč na akcii. Loňská hrubá dividenda činila 1606 Kč na akcii.

Z loňského čistého zisku 3,053 miliardy Kč dá firma na dividendy celkem 3,052 miliardy Kč. Rozhodla o tom dnešní řádná valná hromada. Loni firma vyplatila na dividendách celkem 4,409 miliardy Kč.

Philip Morris ČR je součástí americké potravinářské a tabákové skupiny Altria. Ta je s přibližně 85procentním podílem mateřskou společností podniku Kraft Foods, který působí i v tuzemsku a na trh dodává třeba kávy Jacobs a Dadák, čokolády Milka, Figaro. Altria má také podíl v pivovarské SABMiller.

 

Právě se děje

Další zprávy