Petrof vrací úder, za navržený konkurz podá žalobu

Red eko, čtk
16. 5. 2007 15:30
Výrobce klavírů chystá arbitráž na Američany
Foto: Petrof

Hradec Králové - Největší evropský výrobce pian, firma Petrof, se ocitla na pokraji konkurzu. Návrh na něj ale považuje za zcela neopodstatněný a proti jeho původci chce dokonce podat arbitrážní žalobu.

Tím, kdo měl Petrofu srazit vaz, je americká firma Geneva International Corporation (GIC). Důvodem pro konkurz měly být dva miliony korun, které údajně český výrobce špičkových pian neuhradil za reklamace. A to před osmi lety.

"Skutečnou příčinou podání návrhu na konkurz naší společnosti jsou ekonomické a obchodní problémy GIC, která se je snaží řešit na náš úkor," tvrdí jednatelka a majitelka firmy Zuzana Ceralová - Petrofová.

Soud váhá

Zatím prý škody způsobené navrženým konkurzem dosáhly 25 milionů korun.

O konkurzu rozhodoval krajský soud včera, k výsledku ale nedošel. Důvodem je nutnost doplnění podkladů. A tak rozhodnutí o konkurzu bylo odloženo na neurčito.

Za snahami zničit tuzemskou výrobu stojí podle Petrofové snaha Američanů získat proslulou značku pian a začít je vyrábět v Číně.

Vzkříšení z popela

Podobný pokus již GIC udělala před čtyřmi lety. Tehdy totiž firmě konkurz hrozil skutečně, topila se v dluzích. A v této chvíli GIC bez udání důvodů ruší své původně nasmlouvané objednávky, a snaží se tak českému výrobci klavírů situaci co možná nejvíce znepříjemnit.

Firma následně přistoupila k restrukturalizaci, při které propustila několik stovek lidí. Dluhy společnost během posledních tří let snížila asi o 240 milionů korun. Za roky 2003 a 2004 Petrof utrpěl souhrnnou ztrátu 120 milionů korun.

Od té doby se ale firmě povedlo dostat ze ztrát. Zatímco předloni si připsala 2,6 milionu čistého, loni to bylo již 4,4 milionu.

Petrof loni vyrobil necelých 7000 pianin a klavírů.

 

Právě se děje

Další zprávy