Pětina prodejců burčáku porušila na vinobraní zákon

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 9. 2011 12:33
Prodejci burčáku neumožnili zákazníkům zjistit, zda dostali správné množství
Koncem září bude v Miloticích jako každý rok "burčákový pochod". To se sjede kolem dvou tisíc lidí na výšlap z Milotic do Mutěnic. Od sklípku ke sklípku "koštují" burčák a většině "pelotonu" se tak vlastně nepodaří opustit místo startu v areál vinných sklepů Šidleny (odkud je tento snímek). Už tento víkend se konaly vinařské slavnosti v Uherském Hradišti nebo Mikulově.
Koncem září bude v Miloticích jako každý rok "burčákový pochod". To se sjede kolem dvou tisíc lidí na výšlap z Milotic do Mutěnic. Od sklípku ke sklípku "koštují" burčák a většině "pelotonu" se tak vlastně nepodaří opustit místo startu v areál vinných sklepů Šidleny (odkud je tento snímek). Už tento víkend se konaly vinařské slavnosti v Uherském Hradišti nebo Mikulově. | Foto: Karel Toman

Brno - Při vinobraní ve Znojmě a Mikulově porušovala zákon o ochraně spotřebitele téměř pětina kontrolovaných prodejců. Vyplývá to ze zjištění  České obchodní inspekce (ČOI), která 9. září provedla ve dvou jihomoravských městech kontroly.

Z 26 vytipovaných prodejců jich zákon porušilo celkem pět. Chyby se přitom netýkaly kvality samotného vína, ale používání úředně neověřených měřidel.

"Prodejci neumožnili spotřebiteli překontrolovat si míru podaných nápojů nebo hmotnost zakoupeného zboží," uvádí ČOI ve své zprávě.

Vloni dopadli prodejci ještě hůře

Za porušení podmínek uložili inspektoři čtyři blokové pokuty. V případě jednoho prodejce navíc podali návrh na správní řízení.

Problém s prodáváním zboží, které nelze přeměřit nebo převážit, měli prodejci burčáku i v loňském roce. Tehdy ovšem ČOI hlásila nedostatky u poloviny kontrolovaných výrobců.

Letošní zlepšení ale může být dané menší mírou kontrol. Zatímco v loňském roce pracovníci ČOI prověřili 49 výrobců, letos jich bylo ve Znojmě čtrnáct a v Mikulově pouze dvanáct.

 

Právě se děje

Další zprávy