Pětina hraček z automatů neobstála před inspektory

Tereza Holanová Tereza Holanová
26. 8. 2011 19:50
Nedostatky vykázala pětina automatů na hračky, většinou chyběly informace v češtině

Praha - Nejčastější chybou hraček v automatech jsou chybějící informace v českém jazyce. Závadu přitom obsahovaly hračky téměř v jedné pětině kontrolovaných automatů. Informovala o tom Česká obchodní inspekce (ČOI).

Kontrolu provedli inspektoři ve druhém čtvrtletí tohoto roku, prověřili celkem 42 automatů, které prodávají plastová vajíčka, gumové hopíky, autíčky, plyšová zvířata nebo nejrůznější figurky. V osmi případech narazili na nedostatky.

Při své inspekci se zástupci ČOI zaměřili na dodržování požadavků zákona č. 22/1997 Ab., o technických požadavcích na výrobky. Kromě mechanických a fyzických vlastností zjišťovali, zda u výrobků nechybí podstatné informace pro správné používání a varování před riziky.

Za nejčastější vadu hraček v automatech označuje ČOI chybějící informace v českém jazyce. Za nesplnění této povinnosti uložili v jednom případě na místě pokutu tisíc korun, s dalšími čtyřmi provozovateli povedou správní řízení.

Nejvíce kontrol provedli v Plzeňském a Karlovarském kraji, na závadu narazili ve dvou případech ze třinácti. Nejvíce nedostatků objevili v Ústeckém a Libereckém kraji, kde hlásili zjištění ve třech případech ze šesti.

 

Právě se děje

Další zprávy